Tanulhatunk külföldön is? Igen! És még meg is éri

Szívesen utaznál külföldre, de nem tudod hogyan kezdj neki? Schwartzenberger Pannival beszélgettem a külföldi tanulás lehetőségeiről, az Erasmusról, és arról, hogy miért érdemes kint tölteni egy szemesztert.

A magyar szakos hallgatói érdekképviselet külügyi referenseként milyen feladatokat látsz el?

Elsődleges feladatom a magyar szakos hallgatók tájékoztatása a külügyi pályázatokról, illetve segíteni a szakos koordinátoroknak a pályázatok elbírálásában.

A külügyi pályázatokon belül nagy hangsúlyt kap az Erasmus program, pontosan milyen előnyökkel jár ez a hallgatók számára?

Az Erasmus pályázat keretein belül utazhatnak a hallgatók a legtöbb helyre Európán belül, illetve ez a legrégebbi külügyi ösztöndíj az egyetemen.

És Európán kívüli egyetemekre nincs lehetőség kijutni más pályázat által?

De, természetesen van, több pályázat is. Ilyen például a  Fullbright, amely ösztöndíjjal az USA-ba utazhatnak a pályázók, illetve más ösztöndíja célországai közt is vannak Európán kívüli kiutazási lehetőségek.

Térjünk vissza az Erasmushoz. Kin keresztül kell felvenni a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel, illetve mennyi támogatást kapnak a hallgatók?

A hallgatók a pályázatot maguknak állítják össze, illetve az ösztöndíj elnyerése után is maguknak kell megszervezniük a kiutazás részleteit. A Erasmus+-s kérdésekkel a HÖK Külügyi Bizottsághoz, a szakos külügyi referensekhez illetve a tanszéki koordinátorokhoz fordulhatnak. A pályázat során a célország kategóriájától függ a támogatás összege. A magas megélhetési költségű országokban (pl.: Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország stb.) 500€, a közepes megélhetési költségű országokban (pl.: Csehország, Hollandia, Németország stb.) 450€, az alacsony megélhetési költségű országokban. (pl.: Szlovákia, Bulgária, Románi stb.) 400€ a támogatás összege.

Mennyire könnyű kijutni ezzel egy külföldi egyetemre, mik a feltételek?

A pályázat összeállításához sok dolgot kell a hallgatóknak összeszedni, így egy jól összerakott pályázat már fél siker. Elsősorban a tanulmányi tervet veszik figyelembe a pályázatok elbírálásakor, illetve a tanulmányi átlagot és a közéleti tevékenységet.  Ha több pályázó is jelentkezne ugyanazokra a helyekre ezeket szoktak figyelembe venni, de nálunk sajnos sokkal kevesebb a jelentkező mint ahány hely van, ezért is tervezzük népszerűsíteni a hallgatók között a külföldi ösztöndíjakat.

Hogyan működik a kreditelismertetés, vagy jobb ilyenkor félévet halasztani?

Nálunk a magyar szakon mivel elég specifikus a képzés, és a külföldi egyetemeken elég máshogy tanítják, így az oktatók nagyon rugalmasak szoktak lenni a kreditek elismertetésekor. Hivatalosan ha az itthoninak megfelelő tantárgy és a kint végzett tárgy 60%-ban azonos, akkor el kell itthon fogadni.

Te személy szerint melyik külföldi egyetemet ajánlanád, illetve mivel biztatnád  a hallgatókat hogy jelentkezzenek erre az ösztöndíjra?

Sajnos még nem volt lehetőségem személyes tapasztalatokat szerezni, így nem tudok ajánlani, de rengeteg lehetőség áll a hallgatók rendelkezésére, így biztos vagyok benne, hogy minden pályázó megtalálja a hozzá közel álló egyetemet.