Interjú Téglás Eszterrel

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiválóan szervezett Hallgatói Önkormányzattal rendelkezik, ezen belül pedig még kiválóbb tagokkal, akik minden erejükkel azon dolgoznak, hogyan tudnák még egyszerűbbé, jobbá, színesebbé varázsolni az egyetemi diákok mindennapjait. Ma Téglás Eszterrel, a HÖK elnökség egy tagjával beszélgettem.

Többször látni a neved egy-egy egyetemi program szervezői között, mi ennek az oka?

Az ELTE-n többféle Bizottsági szervezet van, én a Kulturális és Sport Bizottság elnöke vagyok. Feladataim közé tartozik a kari kulturális élet szervezése, könyv bemutatók, illetve beszélgetések lebonyolítása, ezért is lehet látni a nevem több programnál is.

Ha ki kellene emelned egy nagyobb feladatot, mi lenne az?

Éppen most kezdtem bele egy új projektbe, az ELTE BTK Színházfesztivál. Rengeteg lehetőségünk nyílik ezáltal is, hogy a hallgatók minél több kulturális programon vegyenek részt. Ez kifejezetten a színházat öleli fel. Előreláthatólag egy hónapon keresztül fog tartani. Nyolc különböző színházba, összesen 220 jegyet kaptunk. A diákok jegy csoportokat vásárolhatnak majd kedvező árakon. Most leginkább ennek a szervezésére koncentrálok, bízom benne, hogy a következő években is sikerül ilyen volumenű projektet indítani.

Ha jól látom, ezek inkább kreativitást igénylő feladatok. Van ezeken kívül kevésbé jó része, például a papírmunka?

A dokumentáció minden esetben nagy szerepet játszik, ami elég sok időt vesz igénybe, de én ezt a részét is élvezem. Ezeken kívül, minden hónapban feladatom a kulturális, illetve sport pályázatok lebonyolítása, a pályázatok elbírálása, majd kiértékelése. Ezekhez még hozzá jön a rendszeres kari ösztöndíj bizottsági ülés, a kari tanács ülés, és természetesen a saját bizottságom ülése. Ha máshol nem, ezeken mindig megtalálható vagyok.

Központi szerepet játszol a magyar szakos kirándulások szervezésében is, ez is a kulturális élet felpezsdítését szolgálja?

Ez nem a HÖK-ös feladataim közé tartozik. A magyar szakos Hallgatói Érdekképviselet közéleti referense vagyok. Ezáltal alám tartozik például a magyaros mozi, vagy a szakos kirándulások. Az előző félévben Prágában voltunk negyven fővel, most ősszel pedig Szegedre viszem a csapatot. Ezek általában három-négy napos programok.

Látszik, hogy nagyon élvezed a munkád, hogyan kerültél ebbe a közegbe?

Gólyaként is szerettem már az egyetemi életben részt venni, érdekelt hogyan szerveznek le egy-egy nagyobb programot, amiken én is jól éreztem magam. Körülbelül 2016 telén kértek fel, hogy ha van időm és affinitásom, segítsem a HÖK munkáját, úgy érezték látnak bennem potenciált.

És igazuk is lett. Egyetem előtt nem foglalkoztál hasonló dolgokkal?

Fiatalabb koromban a cserkészeten belül is próbálgattam a szárnyaimat, ott a szervezés mellett nagy hangsúly volt a felelősségen is. Mindezek mellett úgy gondolom, elmondhatom magamról, hogy amire az emberek megkérnek, azt szívesen megcsinálom. Szerintem jól vettem az akadályokat is, így nem volt kérdés, hogy a HÖK tagja szeretnék lenni.

Tehát már harmadik éve segíted a Hallgatók életét, mit érzel a leghálásabb feladatnak?

Leginkább azt, hogy hasznosnak érzem magam. Rengeteg embernek tudok segíteni a pályázatokon keresztül. Hab a tortán, hogy mindezek mellett sikerül közösségeket építeni, és színesíteni a kari kulturális életet.