Télapótól Fekete Péterig- interjú Dr. Kiss Róbert Richárddal

Dr. Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima-díjas, Pulitzer-Emlékdíjas újságíró, a Középsuli sorozat ötletgazdája, a Magyar Rádió volt szerkesztő-riportere, az ELTE oktatója, aki jelenleg az InfoRádió utazási magazinjának műsorvezetője a Hütte Bisztróban tartott előadást többek között a finnországi, oroszországi, dél-afrikai és magyarországi Télapó-kultúrkörről december 5-én.

Kezdjük talán ott, hogy hogy ízlett a rénszarvas hús, amit Finnországban volt szerencséje kipróbálni?

Ha az ember 18 év feletti, akkor ízlik neki a rénszarvas, alatta talán tudni se szeretné, hogy miből készült az étel, amit elé tesznek.

Honnan jött az ötlet az előadássorozatra?(a december 5-i előadás csak harmadik az 5 előadásnak -a szerk.) 

Bán Teodóra ötlete volt, aki a budapesti fesztiválokért és turisztikai fejlesztésekért, turizmusért felelős szervezetnek (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK)-a szerk.) a vezetője, ő kért fel erre, és ő találta ki, hogy sok olyan ember van, aki szereti az előadásaimat, és hogy legyen egy kicsit irodalmi, kicsit játékos és vidám este minden szerdán itt a Hütte Bisztróban.

-25 fokban a Gyilkos-tónál (Forrás:www.kissrobertrichard.com)

Az utazásai során szerezte a tapasztalatait vagy szociokulturális ismereteiből és kutatásaiból?

Is-is. Hiszen az,hogy Dél-Afrikában Fekete Péter hozza az ajándékokat,annak utána kellett néznem, meg kellett kérdeznem,de amely országokról szó volt a műsorban, mindegyikben jártam.

Nagyon sokszor utazik, ezt sokszor tapasztalhatjuk nyilatkozataiból, előadásaiból, interjúiból. Hogy van ideje a rengeteg munkája és családja mellett ezekre az utazásokra? Hiszen az ELTE, a Corvinus és a JATE oktatója, a Középsulinál is dolgozik…

A Középsulinak én inkább csak ötletgazdája vagyok, ott van egy konkrét gárda, szóval nekem azzal gyakorlatilag nem kell foglalkoznom, az első és a második rész forgatókönyvén dolgoztam én is, de azóta azt mások csinálják. Az utazások pedig amiatt vannak, hogy már nem vagyok 18 éves, és amikor a Magyar Rádiónál és a Magyar Televíziónál dolgoztam, mindig volt utazással foglalkozó műsorom, most is van az InfoRádiónál utazási műsorom, és ennek kapcsán sokat lehet és lehetett utazni. Most relatíve kevesebbet utazom, bár kint voltam az oroszországi Labdarúgó-világbajnokságon, februárban Thaiföldön, most Bécsbe tervezek menni, tehát most is sokat utazom, de nem annyit, mint a ’90-es évek közepén. Akkoriban az év túlnyomó többségét külföldön töltöttem.

Jamaikában

Jamaikában (Forrás:www.kissrobertrichard.com)

Mikor kezdete meg a külföldi utazásait?

1978-ban utaztam először, még gyerekként, a svájci nagybátyámhoz vittek el a szüleim, akkor döbbentem rá,hogy csodás a világ, hogy olyan is van, hogy nem kell sorba állni a banánért.

Hány olyan országban vagy kultúrában járt, ahol empirikusan is átélhette, hogy milyen a helyi Mikulás?

December környékén sokszor utaztam, mivel volt egy olyan időszak, ha jól emlékszem 2000-2016 között, amikor minden évben külföldön karácsonyoztam és szilvesztereztem, és december 6-án is tudatosan utazgattam, voltam Lappföldön Rovaniemiben, voltam Helsinkiben, Egyiptomban. Ilyen szempontból jó és könnyű az előadás, mert saját élményekből is van bőven.

Melyik kultúra vagy nemzet szokásai tetszettek Önnek a legjobban?

A magyaré, hiszen itt nőttem fel.

Elképzelhető, hogy más ünnepkörről is fog tartani előadásokat?

Minden szerdán tartok az elkövetkező néhány hétben és még szilveszterre is szeretnék egyet. Mondjuk úgy gondolom, hogy a húsvéti legendákkal is eléggé képben vagyok, mert húsvétkor is voltam már sok helyen, de úgy gondolom, hogy a Mikulás az, ami ilyen szempontból a legtöbb embert érdekelheti. Bár szeretjük a nyuszit is.

Minden kedves olvasónknak bátram ajánlom, hogy amennyiben ideje és kedve akad, látogasson el a soron következő előadásokra, hiszen december 12-én az Adventi party, avagy ki mit eszik show, furábbnál furább karácsonyi különlegességek, 19-én pedig Hogy látják a magyarokat a világban? Sztorik, titkok, izgalmas történetek címmel tart előadást Dr. Kiss Róbert Richárd a Hütte Bisztróban.

 

(Kiemelt kép forrása: www.pixabay.com)

Related Posts