Lángokban állt a kollégium egy szobája

2018. szeptember 10-én az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumának kigyulladt az egyik szobája. A hatóságok hamar a helyszínre érkeztek, és eloltották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg. Valószínűleg egy elektromos berendezés rövidzárlata volt a tűz okozója.

A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban egy hétköznap délután, mint korábban számtalanszor, megszólalt a tűzriasztó. Csakhogy most a veszély valódi volt: az épület oldalából ömlött a sötét füst. A lakók többsége gyorsan eszmélt, sietve elhagyták szobájukat és az udvaron egy csoportként figyelték, hogy mi történik lakhelyükkel. Valakik fürdőköpenyben, mások hónuk alatt laptopjukat, könyveiket szorongatva álldogáltak kint. A hirtelen sokk ellenére a kollégium nevelői urai voltak a helyzetnek és megafonnal a kezükben járták körül az épületet, hogy mindenki biztosan tudatában legyen a bajnak. Nagy aggodalmat okozott, hogy senki sem tudta pontosan, honnan indult a tűz, esetleg hova terjedt tovább, hiszen az épület égő oldalát nem lehetett megközelíteni. Az udvaron összegyűlt tömeg egyre növekedett, lassan a többi épületből is érkeztek a kollégisták. A megrémült diákok igyekeztek felvenni a kapcsolatot hiányzó társaikkal, vagy éppen a tűz okait találgatták. Az eseményekkel párhuzamosan a virtuális térben is aktívan folyt a beszélgetés a tűzről; aki nem tudta élőben követni az eseményeket, innen értesült a legújabb fejleményekről, vagy itt vitatta meg, mi történhetett.

A tűzoltók percek alatt a helyszínre értek, a rendőr- és mentőautókkal együtt. Rögtön elkezdték a helyszín biztosítását, kiürítették a kollégium égő épületéhez csatlakozó másik lakrészt is. Csakhamar sikerült megfékezniük a lángokat. Ezután a kollégium vezetőjével együtt, fejükön lámpákkal indultak a szerencsétlenség helyszínére, hogy megvizsgálják, volt -e valaki, aki benn rekedt. Szerencsére mindenki kijutott időben, senki sem sérült meg. A tűz oka nem volt nyilvánvaló, valószínűsíthető, hogy egy vízforraló meghibásodása miatt gyulladt ki a szoba.

A veszély elhárultával a lakók kedve is kezdett javulni: a piros-kék villogást leszámítva közösségi eseménynek is tűnhetett volna a kedélyesen beszélgető kollégisták népes csoportja. Ez késő estig folytatódott, amikor is újra megnyitották az épületeket, és a diákok ismét elfoglalhatták szobájukat az ijedelem után.