„Laza csuklómozdulattal adtam oda kétszázezer forintot” – néha jótékonykodik, de könyvekre nem költ Mr. Johnny

Bizonyára egyetemi hallgatóknak nem kell felhívnunk a figyelmét arra, hogy a városban egyre több helyen felbukkanó utcai könyvárusokat, könyvszerkereket nem csak portékájuk miatt érdemes látogatni, hanem a környékükön felbukkanó különös alakok is megérdemlik figyelmünket. A rendszeres vásárlóknak nemrégiben új kedvence lett: Mr. Johnny, aki saját bevallása szerint hazánk egyik leggazdagabb polgára. A helyszínen jártunk utána, hogy ki is ő valójában.

„Na helló, hogy mennek a könyvek?” Két percet sem kellet álldogálnom, hogy leszólítsanak, és mielőtt kimagyaráztam volna magam, hogy nem én vagyok az eladó, az idegen kezet nyújt és folytatja: „Én Mr. Johhny vagyok. Magyarország egyik leggazdagabb embere”.

Fotó: https://jnsz.hu/aktualis/2018/09/mar-az-elso-napon-sokan-vartak-a-szolnokon-atadott-konyvszekeret

Szovjet mozgalmi dalokat éneklő nyugdíjasokról, lehetetlen könyvek nyomában kajtató antikváriusokról és bélyeggyűjtőkről már korábban is hallottunk, de Mr. Johhny új jelenség. Sűrűn, de rendszertelenül bukkan fel egy-egy árusnál, de megjelenése után szinte rögtön kinyilvánítja magáról a fentebb idézetteket. „És az egészségem is nagy” – teszi még hozzá, karjait jelentős méretű pocakján keresztbe fonva. Aztán elmeséli, hogy milyen barátai vannak Szegedről (kemények), és hogy milyen ügyletekbe keveredett (sötétekbe) – és egy kis kiadás meg sem kottyan neki.

Fotó: ttp://budapest.reblog.hu/mik-ezek-a-konyvszekerek-a-koztereken

„Egy barátomnak most adtam oda… mert szüksége volt rá, egy laza csuklómozdulattal, kétszázezer forintot. Meg se kottyant, érted? Zsebből”. Mr. Johnny jótét léleknek mutatkozik, nem csak adakozik, de megjelenése is roppant szerény: kopott sportcipőt, kinyúlt galláros pólót és egy legalább tizenöt éves műbőrtáskát hord.

„Ja, hát igen, itt elég sok fura alak van. Ő nemrég bukkant fel, ki tudja meddig lesz még szerencsénk hozzá – bízzunk a legjobbakban!” – mondta csöppnyi iróniával az egyik könyvárus. Ez alkalommal azonban többet nem tudhattam meg Mr. Johhny életéről, ugyanis a nagy ember dolgára sietett (sötét ügyletek kemény fickókkal); még gyorsan végigmérte a kínálatot, de Magyarország egyik leggazdagabb embere végül nem vett könyvet, egyet sem.