“A célom, hogy felnőtt válogatott legyek” – interjú Szalai Attilával

Szalai Attila az U21-es labdarúgó válogatott és a Mezőkövesdi Zsóry 20 éves hátvédje olyan patinás és nagymúltú csapatoknál nevelkedett, mint a Vác FC, a Vasas SC valamint az SK Rapid Wien. Múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük a fiatal, tehetséges, ambiciózus futballistát.

Hogy került életedbe a sport?

A édesapám és édesanyám is sportolt (édesapja, idősebb Szalai Attila az MTK és a Vác korábbi labdarúgója, többszörös magyar bajnok és válogatott- a szerk.), a barátaim körében is mindenki focizott, ezek hatására kezdtem én is.

Mindig élsportoló szerettél volna lenni? Mikor dőlt el, hogy ez a te utad?

Igazából igen. Mindig is az volt a célom, illetve az álmom, hogy profi labdarúgó lehessek, egész kiskoromtól kezdve ezért dolgoztam, és teszek érte, hogy minél magasabb szintre juthassak.

Ki inspirált vagy inspirál még ma is? Vannak- e példaképeid akár a sportban, akár a hétköznapi életedben?

Rengeteg játékos van, akiknek figyelem a játékát és próbálok tanulni tőlük, de a legnagyobb inspirációm és példaképem mindenképpen édesapám. Ő segít számomra a legtöbbet.

Magyar fiatalok számára mindig nagy dolog, ha egy külföldi klub akadémiájára kerül, pláne, ha ott számítanak is rá és megbecsülik. Hogy kerültél a Rapid Wien csapatához? Mit adott az életedhez és karrieredhez a Bécsben eltöltött idő?

A Vasas Akadémián játszottam és egyszer, mikor a Rapid ellen játszottunk edzőmeccset a mérkőzés után megkerestek, hogy szívesen látnának egy egyhetes próbajátékon a klubnál. Nagyon örültem a lehetőségnek és szerettem is volna vele élni, örülök, hogy sikerült is. Fantasztikus volt, amikor a bécsiekhez kerültem. Nagyon izgatott voltam, a mai napig emlékszem az első napra, amikor beléptem az öltözőbe, illetve a pályára léptem. Boldogan tekintek vissza mindenre, amit annál a klubnál átéltem. Sok meghatározó élményben volt részem, nehéz lenne egy dolgot kiemelni, de minden fiatalnak kívánom, hogy legyen lehetősége megtapasztalni mindazt, amit nekem sikerült.

SK Rapid Wien mérkőzésen (Forrás: Facebook Szalai Attila)

Ha jól tudom nyelvtudás nélkül, vagy legalábbis alap nyelvtudással kerültél Bécsbe. Okozott bármilyen nehézséget a nyelv? A csapatban voltak más magyarok is? Nehéz volt „idegenként” beilleszkedned?

Az első fél év nagyon nehéz volt a nyelvi problémák miatt. Nem sokat tudtam németül, amikor kikerültem, de a csapattársak hamar befogadtak és angolul megértettük egymást, mellette pedig folyamatosan tanultam a németet. Rengeteget segített, hogy játszottak az akadémián rajtam kívül magyarok Rátkai Zsolt és Szántó Tamás személyében. Velük azóta is jó barátok vagyunk.

Miért döntöttél úgy, hogy hazaigazolsz? Hogy került képbe a Mezőkövesd csapata? Máshonnan is kaptál megkereséseket? Más európai ország is szóba került, vagy mindenképp itthon szeretted volna folytatni pályafutásod?

Nagyon hálás vagyok mind a mai napig a Rapidnak, rengeteg mindent kaptam a klubtól. Ott nőttem fel és lettem profi játékos. 19 éves voltam, mikor karrierem szempontjából fontos döntést kellett meghoznom. A cél az volt, hogy elsőosztályban játszhassak stabilan, ezért döntöttem úgy, hogy váltok. Voltak más ajánlataim és megkereséseim is, de karrierem szempontjából a megfelelő lépcsőfok a Mezőkövesd volt számomra. A klub ajánlata kezdettől fogva szimpatikus volt, éreztették velem, hogy szeretnék, ha hozzájuk igazolnék, itt láttam a legtöbb lehetőséget arra, hogy játéklehetőséget kapjak. Továbbá nagy pozitívum volt, hogy édesapám is itt dolgozik, így rengeteget tud nekem segíteni minden téren. Sokat jelent számomra a támogatása.

A Mezőkövesd színeiben (Forrás: Facebook Szalai Attila)

Hogy érzed magad Mezőkövesden, illetve az utánpótlás válogatottban? Volt már róla szó, hogy kipróbálnának a felnőtt nemzeti csapatban? Mennyire érzed magad felkészültnek ahhoz, hogy a nemzeti 11-et erősítsd?

Nagyon jól érzem magam a Zsóry csapatában és az U21-ben is. Boldog vagyok, hogy felmerült már a nevem az A-válogatottban is. A célom, hogy felnőtt válogatott legyek. Ezért dolgozom nap mint nap. Úgy gondolom, hogyha hosszútávon kiemelkedő, stabil teljesítményt tudok felmutatni, akkor sikerül majd megvalósítanom ezt az álmot.

Mit tartasz eddigi legnagyobb eredményednek?

Mindenképp az osztrák Bundesligában megszerzett ezüstérmet.

Van-e olyan klub, amelyik, ha megkeresne egy szerződési ajánlattal, biztos, hogy odaigazolnál?

Sok klub van, ahol szívesen játszanék. A német, spanyol és angol bajnokságok bármelyik csapatában. Viszont ez jelenleg még nem reális. Szeretem tudatosan, lépcsőről lépcsőre felépíteni a karrieremet.

Mik a terveid a közeljövőre tekintettel és mik a távlati céljaid?

A közeljövőben szeretnék külföldre igazolni és az U21-es válogatottal az Európa-Bajnokságon szerepelni. Hosszútávú célom pedig, hogy a top5 bajnokság (angol, német, spanyol, olasz, francia- a szerk.) valamelyikében játszhassak.

Attila legközelebb feltehetőleg az október 20-i Várda-Mezőkövesd mérkőzésen lép pályára. Kitartást és további sok szép pályán eltöltött pillanatot kívánunk neki.

Related Posts