Gofri, a street food

Budapest utcáin már-már külön kultúrája virágzik a gofrizásnak, ami elérte az idén a fesztiválokat is. Ennek mozgalomnak pedig oszlopos tagja a nemrég nyílt Waffle-Dog.

A gofrizó sima kapom-viszem rendszerrel indított, majd látva az érdeklődést, bejárta a fesztiválokat, és végül saját beülős helyet nyitott a Klauzál téren. Tekintve, hogy ebben az iparágban kemény konkurenciával kell számolni, a vállalkozásnak szükségszerűen ki kell emelkednie a többi belvárosi gofrizótól, ez pedig közel sem kis feladat. A Waffle-Dognak azonban sikerült:  a sajátos kiszerelése gyakorlatilag egy gofriból készült töltött pufi rúd, amit magunkkal vihetünk oda, ahova igyekszünk. Kiköpött fesztiváli édesség. Az ötlet tiszta: adott egy gofri, ami kicsit meg van bolondítva, könnyen kezelhető és élvezhető. De hogy néz ki ez a helyszínen?

Maga a helyválasztás sem rossz, vár a környéknél találunk szebbet is a belvárosban, viszont ezzel együtt könnyen elérhető. Maga a helyiség belülről hasonlóan kies; úgy gondolom, kevés felnőtt van, aki ne érezné magát kellemetlenül ennyi rózsaszín és emojis párna között, nem is beszélve arról az ipari mennyiségű unikornisról, ami arra a pár négyzetméterre jutott. A hely célközönsége főleg a fiatalabb korosztály és a hasonló ízlésű felnőttek. Ezzel együtt maga a hely kényelmes, (talán már túlságosan is) kipárnázott, és nemsokára megnyílik egy új galéria rész is, ami pluszt adhat a komfortérzetünkhöz.

Ennyit az újkeletű hely atmoszférájáról, de komolyra fordítva a szót, milyen a kaja? A válasz talán nem meglepő: aki szereti a gofrit, nem fog csalódni. Bár a kínálat nagyobb helyekhez képest korlátozottabb, de tartalmazza a standard ízeket mind sós, mind édes félében. Van pizza, magyaros, snickers, bounty, stb., összesen 12 féle íz. Egyéb kínálat még az ital, kávé, limonádé, amiről azonban sajnos nem szólhat ez a tapasztalat.

Maga a gofri kifejezetten szépen van tálalva, kívül ropogós szélű, belül puha tésztával, ahogy azt elvárjuk. Az íze korrekt, de ezt nem is nagyon lehet elemezni, annyira gazdag a feltét. Ez zömmel egy öntetet, egy testesebb szószt, némi csokiszórást vagy gyümölcsöt tartalmaz. Ezek jól vannak elkészítve, az összhatás tömény, de finom. Külön kiemelendő, hogy a gyümölcsöt a közeli piacról hozzák, és ez sokat hozzá is ad az ízvilághoz.

A kiszolgálás barátságos, ugyanakkor, ha csúcsidőben megy az ember, könnyen megeshet, hogy várnia kell. Egy gofrit se készítenek el előre, így mindig az előttünk lévők tésztájának a kisülését is ki kell várnunk. Cserébe azonban énnekem se egy kiszáradt, hideg tésztát kellett rágcsálnom.

Ha az ár-érték arányt vesszük figyelembe, kettős érzéseink lehetnek. Egyrészt, pont az ezres lélektani határ alatt van, ami jóleső, azonban az édesség maga nem valami nagy. Az egyértelmű, a hely eleve nem arra való, hogy jóllakjunk. Ez egy lehetőség egy kellemes reggeli vagy délutáni kávézás-gofrizásra.