Albérletről első kézből – interjú

Az egyetem megkezdésével sokan döntés elé kényszerülnek: kollégium vagy albérlet? A döntésben segíthet az idősebbek tapasztalata. Kálmán Nikolettet, a másodéves magyar szakos hallgatót kérdeztük az albérlettel kapcsolatos élményeiről.

Amikor Budapestre kerültél miért döntöttél úgy, hogy albérletbe költözöl, és nem kollégiumba?

Nálam ez kettő dolog miatt volt biztos. A legfontosabb az volt, hogy a kutyám velem jöhessen, ez pedig még a magánkollégiumokban is kizárt. A másik ok, hogy 5 év után már szerettünk volna összeköltözni a barátommal, aki ugye akkor már nem volt egyetemista, így csak nehezen és csak trükkösen kaphatott volna kollégiumi szobát.

Milyen tapasztalataid vannak a lakáskeresésről?

Borzalmasak. Kutyával szinte lehetetlen lakást találni. Hiába van a kutyának három különböző engedelmességi vizsgája, akkor is rávágják az emberre a telefont. Ahol pedig hirdették, hogy mehet kutya is, ott, amikor kiderült, hogy nem plüsskutyám van, meg nem icipici csivava, akkor azt mondták, hogy elkelt…

Egyébként a költségeket tekintve szerintem amikor mi költöztünk, akkor elég reálisak voltak az árak, azóta rémes… Mi három hónapig keresgéltünk, és csak az utolsó pillanatban lett lakásunk, amúgy pont az ELTE albérletkeresős csoportja segítségével.

Milyen előnyeit látod az albérleti létnek a kollégiumihoz képest?

Nagyobb a tér. Van életterem, ami nem korlátozódik az ágyamra. Tudok magamra főzni anélkül, hogy attól kellene tartanom, hogy a hűtőbe tett kajámnak lába kél, nem egy vadidegennel osztozom a szálláson, illetve, ha jó helyen sikerül elkapni a lakást, akkor a közlekedés is könnyebb, mint mondjuk a távolabbi kolikból. Nem is beszélve a takarításról, ami nekem nagy szívfájdalmam lenne, ha nem mindent én csinálnék, és nem tudom, hogy hogyan mernék elmenni tusolni meg mosdóba…

És milyen hátrányait?

Nyilván drágább. De ha azt nézzük, hogy lakótársakkal fizetve emberien jön ki az összeg egy nagyobb élettérre, megéri. Más hátrányát nem látom, illetve talán még azt, hogy aki nem költözik ki nyárra, annak ugye a nyári időszakban is fizetnie kell, de akkor meg teljes állásban is lehet dolgozni, úgyhogy szerintem ez sem valós hátrány, különösen, ha az előnyöket is figyelembe vesszük.

Meg a kutyámért mindent.

Vannak egyéb tudnivalók, amelyeket megosztanál az albérletről?

Esetleg, hogy így sokkal kevesebbet járok haza, és így ez sokkal jobban felkészít az önálló életre, mint a koli. Mert mondjuk a kollégiumba viszel fel hetente kaját, otthon mosol, nem kell úgy takarítani, főzni stb., itt viszont akkor van bármi elintézve, ha te elintézed.

A főbérlőkkel kell még óvatosnak lenni, mindent le kell papírozni, aláírni, amikor fizet az ember, meg ha lehet, zárat kell cserélni… De ez is igazából az életre ad egy „jogi alapképzettséget”. Ezenkívül a szomszédokkal lehet még probléma, de nálunk például tündérek, sose volt velük semmi gond.

Kiemelt kép: pxhere.com

Related Posts