Te is majdnem bealudtál?

(A cikk természetesen nem a –be igekötőnk nagyon kreatív és változatos használatairól fog szólni)

Biztosan mindenkinek volt már része abban a szituációban, hogy tavasz közepe táján véletlenül elásította magát a buszon, villamoson, tanórán, találkozón, filmnézés közben, vagy akár bármiféle esemény közepette, és neki szegezték ezen egyszerű, diagnosztikai kérdést az aggódó ismerősei: Ugye, a tavaszi fáradtság?

Ezután természetesen azokról a bűvös, mindenkinek az életére törő, átkozott frontokról is kialakulhat meteorológiai diskurzus. De mit tehet az egyszeri halandó, ha így, a virágesős, melengető napsütéses tavasszal ő legszívesebben medveként, vagy minimum mormotaként bóbiskolna… igazából… bárhol. Első teendőnk ugyebár, megnyitni azt a bizonyos korlátlan tudásforrást, és egyszerűen rákeresni: Tavaszi fáradtság? Mit tegyünk, ha fáradtak vagyunk tavasszal? Nyert ügy, 96 200 találat, 0,41 másodperc alatt!

Az első találat  már is elvezet minket a kérdés nyitjához: ez pedig a hormonokban leledzik. Az alacsony szerotonin képződés oka a tavaszi fáradtságnak, amit pedig a kevés téli napsütés okoz. De nemcsak ennyiből áll a probléma. Bágyadtsághoz vezet a kevés folyadékfogyasztás és a rossz táplálkozás. Továbbá célszerű minél többet sportolni. Egy következő linken, már arra is választ kaphatunk, hogy meddig normális a fáradtság fennállása: három hónap. Óvatosságra intenek minket, ennyi idő után érdemes orvosi segítséget kérni.

De akár konkrét, 8-10 pontból álló konkrét listákat  is kaphatunk a teendőkről; tisztítsuk meg szervezetünket, óvjuk meg májunkat (a koccintásoknak nem most van itt az ideje), kocogjunk, szaunázzunk, friss gyümölcsöket fogyasszunk.

Elszánt kutatók találhatnak még recepteket bőséggel, népi gyógymódokat, mágiát, fordítóoldalakat (ha esetleg idegennyelvtudásunkat is kívánjuk bővíteni eme jelzős szerkezettel). Sőt, nem hittük volna, de még a kutyáknál is jelentkezhet az álomkór, figyeljünk oda rájuk is!

Azért fontos megjegyezni azt, hogy mielőtt bárki kétségbeesetten, rohamosan diétákba kezd és méregtelenítésekbe, ezerféle vitaminokkal, azért nem árt, ha szakértővel is konzultál.