Ingyen sör

“Keményítőt tartalmazó magvak, főleg árpa csíráztatásával nyert cefrézett maláta és komló főzetének erjesztésével készített, szénsavban dús, aránylag kevés alkoholt tartalmazó aranysárga v. barna színű szeszes ital.”

Fogalmazza meg a magyar értelmező szótár a mindenki által jól ismert sörnek nevezett nedűt. De vajon tényleg ennyiből állna a sör esszenciája? Valóban csak egy népszerű ital lenne, egy a sok közül? A sör több ennél. Ki ne ismerné azt a nedvesen simogató lágy érzést, mikor egy munkával töltött fárasztó, nehéz nap végeztével legördül az első aranysárga korty az ember torkán, és hirtelen minden gondja feledésbe merül, átadja magát a határtalan élvezetnek, amit újabb és újabb koccintások követnek, míg az üveg fenekét meglátva kellemes, andalító érzés járja át a testet és a véráramon keresztül a fejbe szállva a gondolatokat is beszínezik.

Ki ne szeretné ezt átélni? Méghozzá a közösségi élmény fokozásán kívül magányos fogyasztásra is alkalmas, noha kevésbé ajánlott, vagy élvezetes. A sör az élet része. Szinte egyidős az emberiség születésével. Már az ókor előtti időkből vannak nyomai, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy hagyományai korábbra nyúlnak vissza, mint a kulturális örökségünk zöme. Filozófiája egy emberi élet lekövetéséhez hasonlatos. Ahogy a gyermek felnőtté érik, úgy változik viszonya a sörrel. Először kíváncsiságból kóstolja, de még csak óvatosan, majd tinédzserként gyakran szabályokat áthágva, szinte mértéktelen csapongásba kezd, míg érett fejjel meg nem tanulja végül elfogadni és megszeretni minden tulajdonságával együtt, egy fajta létösszegző filozofikus folyadékként.

A sör lehet nagyon sokféle, az emberiséghez hasonlóan minden típusban megtalálható. Van világos és sötét, erősebb és gyengébb, ízesített, habosabb, más elkészítésű, mégis mind egyformán elfogadott (ez alól talán a gyümölcsös sörök, sörként való elfogadása meríthet fel ellenérzést egyes emberekben) és fogyasztóikkal boldog összhangban állnak ma is az emberiség szolgálatában.

És hogy mi ennek az apropója? Vagy mi a tanulság? Nem kell mindennek a miértjét keresni, vannak dolgok az életben, amik csak úgy megtörténnek, és a sör általában ilyen. A címmel ellentétben a jelenlegi információk alapján ugyan nincs ingyen, mégis egy megfizethetetlen élményért cserébe bármilyen ár csekélységnek tűnhet, ebben az értelemben tehát mégis olyan, mintha ingyen lenne.

A sör tehát nem egy termék, hanem életforma, amit az emberiség hajnala óta oszt meg magával a világ, és élvezi élete minden habos kortyát. (Szigorúan 18 éves kor fölött, tudatosan, és felelősségteljesen.)