2024. október. 22., kedd

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó jégtáblák: Mi vár a jegesmedvékre?

A világ egyik ikonikus állatfaja, a jegesmedve, a klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben van. Otthonuk, az északi sarki jégtakaró, drámai gyorsasággal olvad. De mi történik a jegesmedvékkel, ha eltűnik a jég?

Nos, az életük szó szerint „csúszik ki alóluk”! A jegesmedvék vadászni és közlekedni is a tengeri jégre támaszkodnak – ez a „jégpálya” az, ahol a fókákat elkapják, és ahol egész életük zajlik. Ahogy a jég eltűnik, a medvék egyre hosszabb időre kényszerülnek a szárazföldre, ahol nem tudnak vadászni, és elkezdenek éhezni. Az élelem hiánya miatt vékonyabbak lesznek, kevesebb bocsot szülnek, és a populációjuk drasztikusan csökkenhet​.​

De képzeld el: egy jegesmedve, amint úszik, órákon át keresve egy darabka jeget, ami még kitart… Talán még humorosan is hangzik, de számukra ez egy élet-halál harc. Az úszás rendkívül energiaigényes, és egyre több medve lesz kimerült, mire szárazföldet érnek​.

És ha ez így folytatódik? A legrosszabb forgatókönyvek szerint, ha nem cselekszünk, az évszázad végére a jegesmedvék eltűnhetnek a Földről. Ez nemcsak őket érinti, hanem minket is. A jegesmedvék a klímaváltozás „harangjai” – figyelmeztetnek arra, hogy mi is közeledünk a veszélyhez​.

Szóval, nem csak a sarki hó és jég fogy, hanem az idő is, hogy megmentsük őket!

Ha segíteni szeretnél a jegesmedvék megmentésében, számos szervezetnél lehet adományozni, amik kifejezetten a jegesmedvék védelmére és az élőhelyük megőrzésére összpontosítanak:

Donate | Polar Bears International

Népszerű cikkeink