2024. október. 22., kedd

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

5+1 macis film az őszi napokra!

Itt van az ősz, a levelek sárgulni kezdtek, a hőmérséklet alacsony, az eső folyamatosan esik. A nyári toppokat, kötött pulcsikra, a szandálokat bakacsokra cseréltük. Elkezdődött a suli, ovi és egyetem, a nappalok pedig rövidülnek. Az ilyen sötét, esős és hideg őszi délutánokon nincs is jobb, mint egy bögre forró csokival és hatalmas pléddel bekuckózni a meleg házba és elindítani egy régi klasszikus filmet, vagy nosztalgiázni a gyermekkori meséinkkel. Bár a macik télen mélyen álomba merülnek, ősszel van idejük beköltözni a nappalinkba és elvarázsolni történeteikkel. 5+1 macis film és mese, amit kár lenne kihagyni az idei szezonból, nagyoknak és kicsiknek egyaránt!

Mackós mesék, ha gyerkőcök is vannak a családban:

  • Micimackó

A mára szinte ikonikussá vált Micimackó, akit Alan Alexander Milne először könyv formájában alkotott meg, szinte megunhatatlan. Manapság nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg egy Micimackó könyv, DVD vagy plüssállat a sárga macival, aki szereti a mézet és legjobb barátja az emberkölyök Róbert Gida.

Az író meséjéből Walt Disney Productions készítette el az első rajzfilmet 1977-ben, ami Magyarországra Karinthy Frigyes fordítása alapján készült szinkronnal 1988-ban jutott el. A mese főhőse a sárga szőrű, piros pólós maci, Micimackó, akinek kalandos életéből 3 nagy történést emel ki, és mesél el a rajzfilm. Az elsőben a telhetetlen és mindig éhes Micimackó mézkészlete elfogyott ezért meglátogatja a méheket és végül ravasz csellel sikerül mézet szereznie tőlük. A másodikban egy hatalmas vihar kerekedik, és Micimackónak meg kell küzdenie a széllel, a víz pedig még a házát is elönti, a harmadikban pedig megismerkedünk Micimackó újabb jóbarátjával Tigrissel is.

Micimackónak azóta több története is filmvászonra került, mint a Tigris színre lép, a Malacka a hős vagy a Micimackó és a Zelefánt. Bármelyiket választjuk is, Micimackó és barátait a kisgyerekek érdeklődve, a nagyobbak kellő nosztalgiával nézik majd!

  • Maci Laci

Maci Laci televíziós rajzfilmsorozata nem csak szüleink, de a mi gyerekkorunkat is végig kísérte, így kijelenthetjük ez a mese generációkat ívelt át. A tévésorozat 1961 és 1962 között futott először Amerikában, akinek főszereplője nem volt ismeretlen a nézők számára, hiszen egy korábbi mese a Foxi Maxi mellékszereplőjéből nőtte ki magát főszereplővé.

A történet a Yellowstone Nemzeti Parkban játszódik, ahol Maci Laci mindig kalamajkába keveredik barátjával a nála sokkal kisebb Bubuval, kíváncsisága miatt. Ezenfelül pedig egyik fő időtöltése a turisták elemózsiáját lopkodni. Maci szerelme a gyönyörű, esernyős medvelány Cindy. Maci Laci egyébként megtévesztésig hasonlít egy akkor futó híres sorozat a Hooneymooners, Ed Norton nevű karakterére.

Bár a meséből 2010-ben +D-s számítógépes animációs rajzfilm is készült, ha rám hallgatnak érdemes az eredetivel kezdeni. Ed Benedict ikonikus rajzvonásai örökre az ember tudatába égnek.

  • Pirula Panda

Pirula Panda abszolút az alfa generáció mesemacija. A 2022-ben debütált, szintén Walt Disney Pictures produkció, egy mai problémákkal foglalkozó történet. A megfelelési kényszerrel küzdő, jó kislány Mei egy éjjel vörös pandává változik, amit titkol édesanyja elő is, akivel amúgy sem tökéletes a kapcsolatuk. Ám a furcsa családi örökségnek köszönhetően Mei és barátnői össze tudják gyűjteni a pénzt kedvenc fiúbandájuk koncertjére. Mei persze azzal nem számol, hogy a az átoklevétel és a koncert egy estére esik, így pandaként kénytelen elindulni a koncertre, otthagyva a szertartást miközben folyamatos bajba és kalandokba keveredik. Végül vajon megtalálja a megoldást?

A Pirula Panda egy történet az őszinteségről, az önelfogadásról és a szülő-gyermek kapcsolat szépségéről. Minden kerek, ha a panda nevet!

Medve mozi a nagyoknak:

  • Mackótestvérek

A Mackótestvérek az a mese, amit gyerekként az ember látványosnak és izgalmasnak tart, majd felnőttként újra nézve képes könnyeket ejteni a mese mögöttes tartalma miatt. A filmet 2003-ban mutatta be a Walt Disney Pictures, amely Oscar-jelölést is kapott „Legjobb Animációs Film” kategóriában.

A történet egy fiatal férfiről szól Kenairól, akinek azt tanították, hogy a medve esküdt ellensége. Amikor Kenai megöl egy medvét az ősi szellemek őt is medvévé változtatják. A fizikai átváltozás Kenai gondolkodásmódját is átformálja, hirtelen kénytelen esküdt ellenségei fejével gondolkodni és az ő életüket élni. Persze az útja során több barát is csapódik mellé, a fiatal mackókölyöktől, a bolondos jávorszarvaspárig. Szembe kell néznie a múltjával, jelenével és jövőjével is.

Az animációsfilm különlegessége, hogy ez az utolsó film, amit a Disney MGM-Studios műtermeiben készítettek, mivel a műtermet 2004-ben a film elkészülte után bezárták. A folytatásra mégsem kellett sokat várni, 2006-ban megjelent a Mackótestvérek 2.része is.

  • A dzsungel könyve (2016-os Filmváltozat)

A rajzfilmek filmes megformálásának évtizedét éljük. Rengeteg korábban sikeres animációs- és rajzfilmből készítenek fantasy filmet, ilyen volt az Aladdin, Az oroszlánkirály és A kis hableány is. Mind közül a legelső 2016-ban A dzsungel könyve volt.

A történetet korábbi rajzfilmek is feldolgozzák, de ebben a filmben szinte életre kel az erdő és nézőként úgy érezhetjük, a dzsungel mélyén vagyunk a történet szereplőivel együtt. Maga a történet egy kisfiúról szól, aki az állat között nevelkedett, leghűbb segítői Balu és Bagira. A kisfiúnak szembe kell néznie az élet nehézségeivel, egy világban, ahol mindenki azt érzékelteti vele nem oda való. Bár a főszerepben egy emberkölyök van, Balu a „medvepapa” kulcsfontosságú a történetláncban. Ő az erdő mókás, szeretetteljes és kicsit lusta mackója, akit a legtöbben csak szeretnek, mindenesetre Mauglihoz mindig szeretettel fordul és sosem hagyná magára a fiút.

Különlegesség, hogy Magyarországon is színpadra vitték a vad emberkölyök történetét, és a Pesti Színházban már több, mint 1200 alaklommal játszották el.

  • TV Maci

Nem hagyhatjuk ki a képernyő macik világából, a TV Macit, akire mindenki szeretettel emlékszik vissza. TV Macit először 1963-ban láthatták a nézők. A TV Maci az Esti Mesék szignálfilmje volt, a mesék előtt elment fogat mosni, leült a TV elé, majd a mesék után ment aludni. Egészen 2012-ig láthattuk a TV képernyőjén társával, Paprika Jancsival együtt, igaz az évek alatt többször modernizálták a kisfilmet.

Népszerű cikkeink