2024. október. 22., kedd

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Minek nekünk motorverseny?

A frissen épült Balaton Park Circuit jövőre otthont ad a motorsport két csúcskategóriájának is. Magyarország 33 év után fogadja újból a gyorsaságimotoros-világbajnokságot (Moto GP) augusztus 22-24 között, a Superpike-vb futama pedig július 25-27 között kerül megrendezésre.

„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” Muhammad Ali

Visszatér a száguldás Magyarországra – két keréken

Mi köze van egy nehézsúlyú boxolónak a balatoni motorversenyekhez? Egy dolog köti őket össze, a sport. Ahhoz, hogy valaki belevethesse magát a szenvedélyébe rengeteg akadályt kell leküzdenie és még akkor sem biztos, hogy felér a csúcsra. De egy dolog biztos: elhivatott. Mi, nézők pedig ezt szeretjük nézni. Történeteket, drámákat, érzelmeket. Ez köti össze az összes sportrajongót legyen akár foci drukker vagy a sakk szerelmese. Megbabonáz bennünket a varázs, ami a szemünk előtt történik. Az, hogy mi nem egy előre megírt történetet nézünk, hanem valamit, ami ott születik.

Ezért érdekes, hogy egy sportág két legjelesebb képviselőjének is otthont ad jövőre hazánk. Hasonló, mit az atlétikai világbajnokság vagy egy Európa bajnoki forduló. Presztízs értékkel bír egy ország számára. Emellett a sport üzlet. Üzlet a promóternek, üzlet a sportág kereskedelmi jogait birtokló cégnek és üzlet az országnak is.

Rengeteg rajongót várnak jövőre a Balatonhoz

A 2023-as szezonban 2,83 millió ember látogatott ki összesen MotoGP hétvégére, valamint a televíziós nézettség is 20%-kal emelkedett. Idéntől pedig ugyanaz a Liberty Media a kereskedelmi jogok tulajdonosa, mint a Forma-1-é. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján minden lehetőség adott, hogy egy hasonló felvirágzáson menjen keresztül a sorozat, ahogy az autósport csúcskategóriája és ezt követhetjük az elkövetkezendő 10 évben biztosan. Jövőre pedig lehetőség nyílik 120 ezer ember számára, hogy élőben szemlélhesse kedvenc sportjának legjelesebb képviselőit.

A 4115 méter hosszú aszfaltcsíkon 16 kanyart tesznek majd meg a versenyzők az óramutató járásával ellentétes irányban. Talmácsi Gábor szerint 1:35-1:40-es köridők várhatók és a célegyenesben a motorok meghaladják a 300 km/h-t. A pálya tervezését az a Gulácsi Ferenc végezte, aki a Hungaroring kialakításában is részt vett. A létesítmény az M7-es autópálya mellett, Budapesttől 87 kilométerre fekszik.

Fotók: Google

Népszerű cikkeink