“A kempo, ami átfogja az életemet” – interjú a világbajnok Csikós Beatrixszal

Világbajnoki arany – fotó: Csikós Beatrix

Csikós Beatrix fiatalon ismerkedett meg a kempoval. 2015-ben Európa-bajnoki, 2018-ban pedig világbajnoki címet szerzett a sportágban. Többek közt az edzésről, az eredményeiről, és a jövőbeli terveiről kérdeztem.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal?

Óvodás koromban a futballt próbáltam ki, majd mikor iskolába kerültem, elkezdtem ezt a küzdősportot. Emellett többféle sportot kipróbáltam, táncon belül mazsorettet, társastáncot és hip-hopot, illetve kézilabdáztam és íjászkodtam is. Azért maradtam a kemponál, mert úgy gondoltam, édesapám segítségével még sokra vihetem ebben a sportágban.

Ő volt az edződ a kezdetektől fogva?

A legelején volt egy másik edző apával együtt, de a kicsiket nagyrészt apa tanította, így engem is.

Mikor vettél részt az első versenyeden? Milyen volt?

2007 körül. Sajnos nem emlékszem rá tisztán, mert még kicsi voltam, de úgy gondolom, jó lehetett, hiszen azóta is versenyszerűen sportolok.

Milyen eredményeidet tartod a legfontosabbnak?

Először 2015. december elején értem el fontos eredményt, első és második helyezést a budapesti IKF Kempo Európa-bajnokságon. Idén pedig részt vettem a Magyarországon megrendezett IKF Kempo Világbajnokságon, és az itt elért 2 arany és 2 ezüstérem számomra a legfontosabb. Itt szereztem meg a világbajnoki címet.

A világbajnokságon – fotó: Csikós Beatrix

Hogy zajlott a felkészülés?

A rendszeres edzés mellett kéthetente Felcsútra jártam keretedzésekre, ahol a válogatott összes tagja jelen volt, és együtt gyakoroltunk egész nap. Korán kellett kelni, 9-kor már kezdődött az edzés közös bemelegítéssel, majd mindenki a saját versenyszámában folytatta tovább a munkát. Elsősorban álló és boxkesztyűs gyakorlatokat végeztünk, de voltak fogáskeresések és földharc is.

Mit szeretsz a legjobban a gyakorlatok közül?

Egyaránt szeretem az álló és földön történő küzdelmet. Ezért is szeretem a kempot, mert lehetőségem van többféle területen kipróbálni magam.

Hogyan egyeztetted össze a tanulást a sporttal?

Nem volt nehéz, mivel az edzések nagy része délután van, az iskolába pedig mindig előre készültem. De azt gondolom, a sport segít a tanulásban is.

A győzelem – fotó: Csikós Beatrix

Úgy tudom, néha te is részt veszel a kempos gyerekek oktatásában. Ezzel kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak?

Igen, részt szoktam venni ebben, mivel szeretem a gyerekeket. Szeretek velük foglalkozni, és a tapasztalataimat, amiket az évek alatt szereztem, megpróbálom átadni nekik. Illetve így be tudok segíteni az apukámnak az edzéseken, versenyeken egyaránt.

Érdekel az edző szakma?

Igen, érdekel, ilyen szakra jelentkeztem főiskolára. Sajnos még nem vettek fel, de ez a terveim között van.

Milyen terveid vannak még? Lesz a közeljövőben versenyed?

Továbbra is járok edzésre és részt veszek versenyeken. Jövőre is szeretnék kijutni a világbajnokságra, amit ezúttal Spanyolországban rendeznek meg.

Miért tudnád ajánlani a küzdősportot másoknak?

Mert fejleszti az önuralmat, fegyelmet, az állóképességet és az önbizalmat. Illetve a való életben saját magad önvédelmét biztosítja.

És miért pont a kempo?

A kempo átfogja a küzdősport összes ágát, így egy sporton keresztül több technikát is el lehet sajátítani.

Related Posts