Beszélő kutyák (Bajzát Tímea)

Etológia és nyelvészet

Szót értenek-e velünk a kutyáink? – címmel tartotta Andics Attila etológus előadását az Egyetemi Anyanyelvi Napok programsorozat keretében. Etológia és nyelvészet találkozásának lehettek tanúi az előadás hallgatói.
Balázs Géza nyelvész konferálta fel az előadást, a kérdéssel, amelyre mindannyian kíváncsiak voltunk: „Vajon létezik-e fajok közötti kommunikáció?”
Mifélék tudnak lenni a hangadások, milyen belső állapotokat tudnak velünk kommunikálni az állatok? Andics Attila elsőként különböző fajok érzelmi hangadását hasonlította össze egymással, majd a hangfeldolgozásért felelős agyi területeket hasonlította össze ember és kutya agyáról készült FMRI felvételek bemutatásával. De az előadáson más fajok egymás közötti kommunikációjáról is tudhattunk meg érdekességeket, például a cerkó majmoknál tapasztalható affixum-szerű jelenségről, amellyel képesek kifejezni a csoportra leselkedő veszély fajtáját.
A közönség csodálkozva nézte végig a videót, amelyen egy border collie a másik szobából egyenként, hiba nélkül hozta elő a tőle kért tárgyakat. Egy kutyának akár 200-1000-ig terjedő szókincse is lehet! Viszont a kutyák nagy része csupán csak 2-3 szót képes megtanulni élete során, de szociális közelségük és evolúciós távolságukból eredendően ők a legalkalmasabbak arra, hogy a fajok közötti kommunikáció lehetőségét vizsgáljuk.
Andics Attila előadását Deme Andrea fonetikus beszédképzésről szóló bemutatója követte, majd Imrényi András nyelvész nyelvről szóló összefoglalása zárta a programot.