2024. október. 22., kedd

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Hazánk első profi snookerese olyan szerény, hogy még a becenevek sem érdeklik


A 2024/2025-ös snooker szezon magyar szempontból történelmi, hiszen Révész Bulcsú jóvoltából először van hazánknak profi játékosa. Bár még csak nyár óta a main tour tagja, máris sikerült legyőznie a korábbi világbajnoki döntős Ali Cartert és méltó ellenfele volt a hétszeres VB első legendának, Ronnie O’Sullivan-nek is. Persze Bulcsú több nagy névvel is összefutott már, ráadásul nemrég meglökte első százas breakjét is.

Révész Bulcsú első magyarként képviseli hazánkat a profi snookeresek között. (Kép: Eurosport)


Az idei snooker szezonban tizenöt játékos tölti első idényét a profik között, közülük pedig Révész Bulcsú a legfiatalabb a maga tizenhét évével. Bár a februárban junior világbajnokságot nyerő Bulcsú még szemtelenül fiatal, több nagy győzelmet is aratott már és minden alkalommal korát meghazudtoló érettséggel áll a zöld posztó mellé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az újoncok közül eddig ő büszkélkedhet a legtöbb győzelemmel.


Révész igyekszik kihasználni két idényét, amely újoncként rendelkezésére áll, hogy megőrizze profi státuszát. Játszott már a hétszeres világbajnok legenda, Ronnie O’Sullivan ellen, akitől 5-2-re kapott ki, megmérkőzött a 2015-ös világbajnok Stuart Bingham-mel és óriási meglepetést okozott, amikor a korábbi kétszeres VB döntős Ali Cartert 4-3-ra tudta legyőzni. Bulcsú azonban úgy érzi, nem ezen a mérkőzésen játszott eddig a legjobban:


„Carter legyőzése volt az eddigi legnagyobb élmény, viszont a legjobb teljesítményt szerintem nem akkor, hanem David Grace ellen, a Grand Prix selejtezőjében nyújtottam, akkor voltam a leginkább elégedett a játékommal.”

– árulta el a Magyar Nemzetnek Révész Bulcsú, aki azt a bizonyos Grace elleni mérkőzést 5-0-ra nyerte meg és éppen ez volt az a győzelem, amely az O’Sullivan elleni mérkőzést jelentette számára.

Révész Ronnie O’Sullivan ellen sem vallott kudarcot. (Kép: Facebook/RévészBulcsú)


Bár gyakran előfordul, hogy egy-egy tehetséges fiatal a hirtelen jött sikerektől elszáll, Bulcsú igyekszik két lábbal a földön maradni. A sportágban bevett szokás becenevekkel illetni a legnagyobbakat (Ronnie O’Sullivan – Rakéta, Jimmy White – Forgószél, John Higgins – Varázsló – a szerk.), de Révész kijelentette, egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy becenevet kapjon:


„Ehhez évek kellenek és kiemelkedő teljesítmény. Igazság szerint egyáltalán nem is vágyom rá, több esetben egyáltalán nem hangzanak jól. Engem inkább ne akarjanak becézgetni, akkor se, ha majd eljutok a legjobb tizenhat közé.”

Bulcsú hamar a legjobb 16 közé kerülhet, ha így folytatja. (Kép: X/World Snooker Federation)


Révész legközelebb az Észak-Ír nyílt bajnokságon lép asztalhoz október 22-én, Chris Wakelin ellen. A világranglistán jelenleg a 94. helyet elfoglaló Bulcsú a torna kvalifikációján meglökte élete első százas break-jét.


Hogy mit tartogat a jövő Magyarország első profi snooker játékosának, az még a jövő zenéje, mindenesetre a kezdet több mint biztató. Ha ilyen ütemben fejlődik és további komoly skalpokat sikerül gyűjtenie, pár éven belül top 16-os játékos válhat belőle. Csak győzzük kivárni!

Népszerű cikkeink