2024. október. 22., kedd

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Spórolj medve módra

Már Micimackó legnagyobb rémálma is az volt, hogy hóvégén a mézes csupor alján keze az édes méz helyett, az edény kemény falába ütközik. Legyen szó nagy medvéről, vagy fiatal kisbocsról, mindenki szereti, ha a hónap végére marad elemózsia a hűtőben és belefér egy közös mackómozi a haverokkal. Mutatunk pár megtakarítási tippet, amitől garantáltam leesik a medveállad!

  • Írd fel, amit költöttél és vezess naplót

Nehéz visszafogni a költekezést, ha azt sem tudjuk mire megy el a pénzünk. Éppen ezért érdemes vezetni egy költségvetési tervet, hogy mire költünk egy hónap alatt. A mai modern világban, ezt akár a saját telefonod jegyzetfüzetében is felírhatod, így mindig kéznél lesz. Azonban a legtöbb határidőnaplóban és naptárban is vannak külön oldalak megjelölve erre a célra, a papíralapú megoldás kedvelőinek. Amennyiben bankkártyával fizetünk az internetes banki mobilapplikációkon tökéletesen vissza tudjuk követni a kiadásainkat.

Ez a módszer rengeteget segít abban, hogy lássuk hol tudjuk meghúzni a nadrágszíjat ahhoz, hogy a hó végén több zseton maradjon a számlánkon. Legyen szó a szükségesnél egyel több shoppingolós napról, vagy a minden reggel megivott macikávéról. Nyilván semmi probléma ezekkel a hobbikkal, de ha spórolni szeretnénk, ezeknél a legkönnyebb az önmegtartóztatás.

  • Készíts reális költségvetési tervet

Mérd fel körülbelül mi az az összeg, amire egy hónapban szükséged van a megélhetésedhez. Írd fel mennyit adsz ki az albérletedre, a rezsire, a számlákra, mennyibe kerül körülbelül az utazásod, az étkezésed és azok a plusz programok, amikről nem tudsz lemondani.

Amennyiben ez megvan, meghatároztad az összeget, amit „muszáj” félretenned egy hónapban. Ezután azt is látni fogod, mekkora összeg marad fent, ami ezen felül elkölthető. A következő lépésben azon törheted a buksidat, ennek hányad részét szeretnéd elrakni következő hónapra és mennyit költhetsz el plusz lazacra, vagy a csupor mézre!

  • Legyenek céljaid

Igazán jól félretenni akkor tudsz, ha lebeg egy cél a szemed előtt, mire és mennyit gyűjtesz. Ez lehet akár egy nyaralás az év végén, saját barlangkuckó vagy egy új erdőjáró telepjáró, a lényeg, hogy tudd mennyi összegnek kell a számládon landolnia! Természetesen érdemes inkább fölé, mint alá kerekíteni, mivel váratlan kiadások mindig érik a mackó lányát!

  • Ragadd meg a kedvezményeket

A fogyasztói társadalom és marketingvilág egyik pozitív oldala, a kuponok, kedvezmények és törzsvásárlói jutalmak. Ezeket használd ki! Ne sajnáld rá az időt és energiát, töltsd le az appot és reggel a vonaton, vagy a boltba menet görgesd végig az aznapi ajánlatokat. Amelyik éppen kapóra jön, rakd be a kosaradba, a pénztárnál húzd le a kupont és élvezd a plusz pénzt, ami nem hagyta el a számládat.

  • Vásárolj tudatosan

Az impulzusvásárlás nem csak a környezetünkre, de a pénztárcának is veszélyes! Mindenki számára ismerős az érzés, amikor éhesen a szupermarketben mindent megkívánunk és belesöprünk a kosárba, majd a kasszánál a fejünket vakarva nem értjük, hogyan lett ilyen magas végösszege a vásárlásnak, amikor csak egy vízért tértünk be. Élelmiszer vásárlásnál érdemes bevásárlólistával érkezni, így pontosan azt és annyit vásárlunk, amire ténylegesen szükségünk is van!

Ruha, ékszer és szépészeti termékeknél pedig fontos a tudatosan az eszünkbe vésni, hogy nem kell egy 6.ugyanolyan pulcsi és nincs szükség egy olyan fülbevalóra sem, ami bár nagyon szép sosem lesz módunk hordani. Ezzel nem csak pénzt takarítunk meg, de az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük, és egy macinak mi lehetne fontosabb, mint saját erdői védelme!

Népszerű cikkeink