2024. szeptember. 23., hétfő

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

A Swing à la Django fergeteges 10 éves jubileumi koncertje: a Zsidó Kulturális Fesztivál lenyűgöző fináléja

A Swing à la Django zenekar egy évtizedes fennállását ünnepelte Szeptember 15-én a Dohány utcai Zsinagógában, a Zsidó Kulturális Fesztivál zárókoncertjén. A helyszín nemcsak Budapest, de a világ egyik legjelentősebb zsinagógája, amely ez alkalommal is telt házzal várta a közönséget, mintegy 2200 emberrel a falai között. A zsinagóga lenyűgöző akusztikája és történelmi atmoszférája kiváló keretet adott a jubileumi estnek.

Az épület grandiózus belső tere, a hatalmas kupolák, díszes csillárok együttese már önmagában is lélegzetelállító látványt nyújtott a közönségnek. A csodálatos belső terek ünnepi fényben ragyogtak, a színpadot – ha ezt a különleges helyszínt lehet annak nevezni – finoman megvilágították, kiemelve a zenekart és a vendégművészeket. A modern fénytechnika használata és a zsinagóga történelmi környezete egyszerre teremtett meghitt és emelkedett hangulatot.

A Dohány utcai Zsinagóga grandiózus belső tere a koncert előtt

A koncertet Dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a zsidó és magyar kultúra szoros összefonódását, amely közös örökségként kötelez minket arra, hogy megőrizzük és továbbadjuk a következő generációknak. A küzdelmes idők és a művészet kapcsolatáról is beszélt, kiemelve, hogy a művészet az, ami összeköt minket, és segít kifejezni az érzéseinket, legyen az öröm vagy éppen gyász. Dr. Grósz Andor emlékeztetett arra, hogy a világ ma is nehéz időket él, utalva az izraeli konfliktusra és arra buzdította a közönséget, hogy a művészet és a kultúra segítségével találjuk meg az emberségben rejlő erőt.

A bevezető beszéd után Balla Eszter színésznő ismertette a Swing à la Django munkásságát. Elmondta, hogy a zenekar egyedülálló zenei világot teremtett azáltal, hogy a popzenét a magyar autentikus folklórral és a francia manouche swinggel ötvözte. Az így kialakult hangzást a zenekar „Hungarian Django Swing” -nek nevezi, slágereikkel pedig az elmúlt években meghódították a zenei lejátszási listákat és a közönség szívét. Balla Eszter bemutatta a zenekar tagjait is: Dani Jánost (gitár, hegedű), Dani Norbertet (ritmusgitár, nagybőgő), Gallyas Lakatos Róbertet (zongora, szintetizátor), Seres Vilmost (klarinét, tárogató, szaxofon), Weisz Nándort (ütőhangszerek, dob) és a zenekar vezetőjét, Lombos Pált (nagybőgő, cselló). Az est folyamán vendégművészként Baranyi Zoltán (hegedű), Id. Dani János (brácsa) és Horváth Béla Junior (szintetizátor, zongora) is közreműködött.

A Swing à la Django egyedi crossover műsora nyitotta az estet, ahol a barokk és a modern zene találkozott. Különleges feldolgozásban csendült fel Vivaldi „Tavasz” című művének első tétele, amelyet saját szerzeményeik és népszerű dalaik követtek. A zenekarhoz olyan neves énekesek is csatlakoztak, mint Bangó Margit, Szőke Nikoletta, Koszorús Krisztina „Koszika”, Herrer Sára, Kozma Orsi és Takács Nikolas. Kivételes előadásaikat a közönség lelkes tapssal fogadta.

A koncert érzelmi csúcspontját a „Schindler listája” című mű előadása jelentette, amellyel a háború áldozataira és Tompos Kátyára emlékeztek meg. Egy másik emlékezetes pillanat volt a „Szól a kakas már” című népdal előadása, amelyet Ifj. Dani János és Ifj. Seres Vilmos közös előadásában hallhatott a közönség. Ez a fellépés különleges és személyes pillanat volt, mivel a zenész gyerekek szüleik mellett állhattak a színpadon, ezzel megjelenítve a generációkon átívelő zenei hagyományt.

Ifj. Dani János és Ifj. Seres Vilmos a színpadon

A zenekar a jövőbeli terveiről is beszámolt az este folyamán. Bejelentették, hogy a Swing à la Django 2025-ben szeretne fellépni a híres New York-i Carnegie Hallban, és a közönség támogatását kérték ennek eléréséhez. Ennek érdekében közösségi adománygyűjtést indítottak, hogy a rajongók segítségével finanszírozzák ezt a nagyszabású projektet.

Az este végén a zenekar ismét egy crossover stílusú Vivaldi-feldolgozással búcsúzott, majd a közös „Shalom Aleichem” produkcióval zárták le a kivételes zenei élményt.

Népszerű cikkeink