2024. szeptember. 20., péntek

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Amit mindenki „Megőriz majd” – Így lett tíz éves a Margaret Island

A Margaret Island zenekar 2024.09.12.-én ünnepelte tizedik születésnapját. A jeles alkalom helyszínéül pedig természetesen a Budapest Parkot választották. De miért is evidens ez a helyszín és mivel készült a zenekar erre az eseményre? Ugorjunk vissza az időben és gyertek Velem Margaret Island koncertre!

A Budapest Park Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, amely 2012 május tizennyolcadikán nyitotta meg a kapuit. A tizenkét év alatt pedig egy méltán népszerű koncerthelyszínné vált. Olyannyira, hogy a hazai zenekarok a legtöbb esetben az itteni koncertjeiteket tekintik évük legnagyobb dobásának, hiszen itt – a fesztiválokkal ellentétben – csak ők, és esetlegesen választott elő zenekaruk lép a színpadra. Ezt erősítette meg lapunknak Ligeti Szilvia, a Margaret Island general manager-e is:

“Minden évben kiemelt figyelemmel készülünk a Park koncertünkre, hiszen ez az az esemény, ahol rólunk szól egy egész este, így van tere a kreativitásnak, annak, hogy megmutassuk, hol tart éppen a produkció. Egyedi látványvilággal, az átlagosnál hosszabb műsorral, vendégfellépőkkel, előzenekarral, helyszíni aktivitásokkal, egyedi zenekari merch kollekcióval és kiemelt kommunikációval készültünk.“

Ennek megfelelően meg lehetett vásárolni a 10. születésnapi limitált merch-eket, többek között kulacsokat, ruhadarabokat, a zenekar legújabb zenéit tartalmazó CD vagy bakelit lemezeket és a zenekar tíz évet bemutató fotókönyvet, amelyből összesen tíz darabot árultak, így csak a leggyorsabbak kaparinthatták meg azt. Akik lemaradtak, meg tudtak nézni egy fotókiállítást a témában, ahol dedikált képeket kaphattak ajándékba, illetve megörökíthették a pillanatot egy Margaret Island-es installációnál, ahonnan szintén nem távoztak üres kézzel. Az italpultoknál kapható volt két limitált ital, a Szeszélyes nevű long drink (a zenekar egyik zenéjének címe – a szerk.) és a Margaret 10 nevű shotcsomag.

A közönség is megörökíthette az elményt

A meglepetések ellenére azonban sokan már a színpadnál álltak, hogy a legjobb helyről nézhessék a koncertet és természetesen az elő zenekart. A Margaret Island választása idén a Mehringerformációra esett így Mehringer Marci hangjával nagyon hamar meg is telt a Budapest Park. A 3/4 és a Budapest City szövegeit ugyanúgy énekelte a közönség, mint a Bújj hozzám és az Imáim című zenekét. Utóbbi kettőnél vendégelőadókat is köszönthettünk Burijenci és Kristoaf személyeiben. A Hóvirág pedig a maga igazságaival emocionális pillanatot teremtett a Budapest Parkban.

A Mehringer volt a Margaret Island előzenekara

A nagyon hangulatos Mehringer koncert után pedig következtek azok, akikért mindenki érkezett. A Margaret Island a koncertet egy visszaszámlálással indította a led falon, melyen 2024-től 2014-ig pörögtek vissza az évek. Ezután megjelent egy 10 évvel ezelőtti videó, amelyben az alapító tagok Lábas Viktória, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf mesélték el, hol szeretnének lenni tíz év múlva a zenekarral. Ezután elénekelték az Egy lány sétál a domboldalon című dalukat, amely közben a videót felváltotta a színpad és a Margaret Island megérkezett oda, ahova tíz évvel ezelőtt kerülni szeretett volna. Az álmuk tehát valóra vált.

Ezután hamar megérkezett az első két vendég Járai Márk és Szepesi Mátyás, akikkel az énekesnő, Lábas Viki a Random Trip formáció keretén belül dolgozott együtt 2017-ben. Az akkor megalkotott Hajolj közel című dal így a Budapest Parkban is elhangzott. Ezután hamar jött a következő meglepetés, ugyanis a Lehetek én című zene előadásába egyes stábtagok is beszálltak.

Járai Márk és Szepesi Mátyás a színapon

A Margaret Island zenekar minden koncertjébe belecsempész egy-egy üzenetet. Ez idén az Áron Andrással közösen előadott Békülés című zenével valósult meg. Lábas Viki elmondta, ebben a háborús időszakban szerintük nagyon fontos mindenkit befogadni és szeretni.

Áron András és a zenekar

A vendégelőadók sokaságában fel sem tűnt, de már el is telt a koncert fele. Kilenc órakor Bródy Jánossal egészült ki a zenekar, akik együtt elénekelték az Engedd, hogy szabad legyek-et. Ezután pedig Lábas Viki Törőcsik Kristófnak adta át az énekesi helyet, hogy elénekelhesse Szomorkodó című dalát, melyet Bródy János írt neki.

Bródy Jánossal sok éve működik együtt a Margaret Island

A koncert közben sorra jöttek a régi és új Margaret Island slágerek. Volt a Kés hegyén, az Eső, a Hóvirág vagy éppen az Útravaló, melynek klipje az együttes és a stáb legszebb emlékeit mutatja be, így a led falon a zene alatt ezeket láthatta a közönség. A legelső lemezről származó Egyszer volt pedig a maga megható stílusával sokak számára okozott egy nagyon kedves pillanatot. A Margaret Island az idei évben egy kisebb újítást is behozott a zenei repertoárjába, ehhez pedig Toldi Miklós dobos segítségét kérték. Így a Budapest Park színpadán ez a megújult formáció is fellépett a Mit csináljak az érzéseimmel és a Félember című dalokkal, melyek igazán tombolós, rock stílusúaknak mondhatóak, az újítás tehát sikerült.

Az előzetes ígéreteknek megfelelően a vendégek közül már csak a Szegedi Kortárs Balett táncosai hiányoztak. Velük a Margaret Island 2023 őszén készített egy komolyabb hangvételű, táncos turnét, melyben Lábas Viki is táncolt az éneklés mellett. A kapocs megmaradt, így a 10. születésnapon a Vihar és a Zabolátlan című zenéket koronázták meg a táncosok nagyon szép koreográfiákkal.

Lábas Viki és a Szegedi Kortárs Balett táncosai

Az est végén, a vissza taps helyett a közönség Halász Judit Boldog Születésnapot című dalát kezdte el énekelni, melynek végén a zenekar tagjai egytől egyig meghatódtak. “Az a baj, hogy egyszerűen elfogytak a szavaink. Zseniálisak vagytok, nagyon kedvesek vagytok” – mondta Lábas Viki a közönségnek. Ezután a zenekar pár ráadás dalt követően az estét és ezzel együtt az elmúlt tíz évet a Megőriz majd című zenével búcsúztatta. Ez a koncert pedig biztosan örök emlék marad mindenki számára, amit sokáig megőriznek majd a szívükben.

Konfettieső a „Nem megyek én sehova” című zenénél

És hogy az elmúlt tíz évből mit emelne ki a Margaret Island? Ezt is Ligeti Szilvia mondta el nekünk:

“Számtalan szép pillanat volt, a hosszabb közös utazások (például Erdély vagy külföldi utak), az első parkos élmények, a mérföldköveink – például a koncertjeink a Müpa hangversenyteremben, a táncos turnénk a Szegedi Kortárs Balett táncosaival, lemezmegjelenések, vagy az idei duplakoncertünk a Szigligeti-várban.”

Fotók: Hegyi Júlia Lily (Margaret Island) és Naár Barbara

Népszerű cikkeink