Intim esti lapszerkesztés

A Nyitott Műhely az irodalmi programok egyik közkedvelt helyszíne. A polcok roskadásig tele vannak könyvekkel, falakon idézetek és festmények, a székeken pedig akár egy-egy egyetemi tanárunkat is megpillanthatjuk. A hely egyik programsorozata a Késelés Villával, melynek idén szeptemberben szezonnyitó vendégei Deres Kornélia és Szabó Marcell voltak. Az estek házigazdái, mint az előző évadban, Vida Kamilla és Csete Soma, akik vendégeiket most sem kímélték.

A késelés elején a költők saját verseik felolvasásával kezdték. Deres Kornélia egy régebbi kötetéből a Szőrapából választott verseket és Csete Soma kérésére hallhattuk a Sylvia Plath mottósat is, Szabó Marcell pedig 2016-ban megjelent Közeli limbus kötetéből olvasott fel. A hallgatóság szisszesző sörösdobozok hangjával válaszolt, majd következtek a kérdések.

Hamar kiderült a még irodalmi körökben kevésbé jártas vendégeknek is, hogy a két költő egyik közös pontja a Telep Csoport, mely egy 2005 és 2009 között működő irodalmi csoport volt és elsőként rendelkezett például online blogfelülettel. Deres Kornélis és Szabó Marcell fiatal koruk ellenére került be ebbe a körbe, de költészetükön hamar érezhetővé vált a csoport hatása. Egyetemi éveik alatt még közös folyóiratot is szerkesztettek, a Puskin utcát.

Fotó: Bokor Krisztián

Jelenleg mindketten pályakezdő fiataloknak vezetnek líraműhely: Deres Kornélia a JAK-nál, Szabó Marcell (Mezei Gáborral) a FISZ-nél. Abban mindketten egyetértettek, hogy nem szeretnék, ha „klónok serege” jönne ki ezekről a műhelyekről, így a segítségadásnál mindig nehezebb, hogy ne a saját stílusukat vigyék bele, hanem a szerző hangját. Az est folyamán újabb versekre is sor kerül, vágódeszkára került a #metoo és ennek megoldása, a nagy költőkkel való összehasonlítás és az olvasóval való kapcsolatuk is.

A teremben már alig volt levegő, a bor is egyre jobban fogyott így sor került a „Meglepetés” részhez, amikor a vendégekhez írt szövegeket olvasták fel a moderátorok és nekik kellett kitalálni a szerzőt. Szabó Marcellét saját verseiből válogatta össze a titkos költő, így nem is volt egyszerű felfedni eredeti kilétét. Deres Kornélia szövegében viszont egy, csak pár tanú által hallott beszélgetésbe avattak be minket, így ő egyből tudta ki volt titkos költője.

Végül Csete Soma és Vida Kamilla egy kedves, közös emlék elmesélésére kérte a „késelteket”, akik nem tudtak egy konkrét példát említeni, de az Puskin utca által előkerül „intim esti lapszerkesztés” fogalma megadta az alaphangulatot az est folytatásához

 

A kiemelt kép forrása a Késelés Villával Facebook oldalának eseményénél megtalálható. 

Related Posts