2024. december. 11., szerda

Top 5 Ezen a héten

Kapcsolódó cikkek

Pár perc nyaralás a pesto őshazájában, Genovában

A pesto hazánkban is nagyon elterjedt étel, azt viszont kevesen tudják, hogy az eredeti recept Genovából származik. Volt szerencsém pár napot eltölteni ebben az autentikus észak-olaszországi városban és mivel nem szezonban mentem, valamint nem is ez a legnépszerűbb turisztikai célpont, így sokkal inkább a helyiek életvitelébe csöppentem bele. Megfigyeltem szokásaikat és összegyűjtöttem ezek közül a legérdekesebbeket. Repülj velem Genovába és egy cikk erejéig járjon át téged is az igazi olasz életérzés!

Napindítás

A reggel náluk a későbbi órákban kezdődik, kilépsz a macskaköves szűk utcára, feléd tornyosulnak a hatalmas épületek. Nem kell sokat sétálni, hogy egy pékséget vagy egy kávézót találj, hiszen tömve van velük a város. Bármelyikbe is lépsz be tele van a hely, az emberek hangosak, általános a jókedv. A pultnál legtöbben csak lehúzzák gyorsan a napindító eszpresszójukat, néhányan pedig az asztaloknál ülnek és olyan temperamentummal beszélgetnek, hogy azt hinnéd, vitatkoznak, közben csak jókedélyüen egy cappuccinót fogyasztanak el, de szigorúan csak délelőtt tizenegyig kérnek tejjel készült kávét. Mellé cornetto-t esznek, ami egy édes croissant. Egyébként is népszerű a pisztácia az olaszoknál, de mivel most nagyon divatos ízesítés lett, nem hagyhattam ki és én is megkóstoltam egy pisztácia krémes cornetto-t. Azt kell mondjam, azután már semmilyen itthoni pisztácia íz nem lesz az igazi.

Pisztáciás cornetto

Közlekedés

Ahogy tovább folytatod az utadat a belvárosba, szinte csak robogókat, leginkább Vespákat látsz egymás hegyén hátán. Jobb, ha vigyázol mert az olaszok úgy vezetnek, mintha a KRESZ szabályai nem vonatkoznának rájuk. Él egy olyan sztereotípia az olasz népről, hogy szeretnek késni, náluk ez egy teljesen más fogalom és arról is sokat hallani, hogy a tömegközlekedés is kész káosz. Nos, ez bizony igaz, de városonként eltérő, a kiszámíthatatlanság inkább a déli részekre jellemző. Genovában használd nyugodtan a tömegközlekedést, mivel pontos és átlátható.

Vespák

Ebédidő

Déli órákban az idő kicsit szeles, de már hét ágra süt a nap, a házak tetején láthatod, hogy mindenkinek szabadon lógnak a ruhái. A helyiek inkább a napra bízzák és természetes módon szárítják a ruháikat. Ha megkordul a gyomrod, de inkább csak gyorsan ennél valamit legkézenfekvőbb megoldás a foccacia, ami egy kenyérlepény, amit különféle ízesítésekben választhatsz. Ajánlom a pestósat, mivel én eddig azt hittem nem szeretem ezt, közben csak nem az eredeti genovait kóstoltam, ami egy teljesen másik szint.

Ruha szárítás Genova módra

De mi van az allergiákkal?

Amennyiben glutén vagy laktózérzékeny vagy kicsit nehezebb dolgod lesz, mivel az olaszok tényleg tésztát esznek tésztával és a sajtkultúrájuk is elég gazdag. A kisebb városokban pedig az ételeikből nem igazán készítenek külön mentes verziókat. A nagyobb városokban viszont széles kínálatban lehet nagyon jó allergénektől mentes ételeket is fogyasztani, így te sem maradsz ki az olasz gasztronómiai élményéből. 

Focaccia

Az esti kimenő

Ahogy a nap lemegy az emberek kiözönlenek az utcára. Ha már Olaszország, ne feledkezzünk meg az éjszakai életről sem, aminek szerves része itt is az alkohol. Meg fogod látni, hogy bárhova mész kettő ital biztos, hogy van, az Aperol Spritz és Mimosa, ami prosecco felöntve narancslével. A pincér azonban nem csak az italodat fogja hozni, hanem mellé ingyenes kísérő falatokat is. Ezek általában magvak, olivabogyók, kis katonák. Ezt aperitivo-nak nevezik, amit a vacsorád előtt is kapni fogsz majd. Szerintem ez egy nagyon kedves gesztus, ami még jobban meghozza majd az étvágyadat. 

Aperol Spritz

A nap legjobb zárása

Ne lepődj meg, ha egy átlagos kedd este akár este kilencig is elhúzódik egy-egy vacsora. Az olaszoknál az étkezés hosszú ideig tart, több fogást esznek. Szeretnek összeülni nagyobb társaságban és közösségi programként megélni a vacsorát. Megfigyelhető, hogy más az étterem kultuszuk. Míg mi inkább különleges alkalmakkor ülünk be, addig az olaszoknál az étterembe járás egy sokkal hétköznapibb dolog és szerves része a kultúrájuknak. 

Olasz hidegtál

Az étkezés után ajánlják, hogy próbáld ki a Grappát, amire én azt hittem valami szőlős üdítő, úgyhogy most megkíméllek. A Grappa egy körülbelül 40%-os törkölypárlat, ami egy autentikus olasz rövidital.

+1 érdekesség

Ami nekem a legmeglepőbb volt, hogy a boltokban este tíz után nem csak alkoholt nem lehet vásárolni, de semmilyen fém dobozos üdítőt vagy terméket sem. Ez a hír elég kellemetlenül érintett a kasszánál, okáról azonban nem találtam információt, úgyhogy lehet bizonyos boltokra igaz csak ez a szabály.

Képek forrása: Pixabay és Saját fotók

Népszerű cikkeink