Életbe lépett a hajléktalantörvény – interjú

Nemrég életbe lépett a szabályozás, mely tiltja az életvitelszerűen való utcán tartózkodást, a hajléktalanságot. Az Utcajogász néven ismert civil szervezet önkéntesét, Takács Ádámot kérdeztem a szervezet munkásságáról,  céljairól.

Mit tehet egy hajléktalan, ha megbüntetik, amiért az utcán él? Milyen jogi segítséget nyújt az Utcajogász?

A szabálysértési törvény módosításának hatályba lépése előtt minél több érintetthez próbáltuk eljuttatni a szórólapunkat, amin megtalálható a külön erre a célra létrehozott telefonszám. Ezen keresztül elérhető az ügyvédünk, aki azonnal a helyszínre vagy a fogdába tud menni, hogy felvegye a meghatalmazást, így az eljárás során képviselni tudja a hajléktalan  személyt. Ha tehát valakit megbüntetnek életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt, és segítséget szeretne kérni tőlünk, ezt a számot kell tárcsáznia, így nem egy kirendelt védő, hanem az Utcajogász önkéntes ügyvédje fogja őt képviselni.

Emellett minden pénteken 15:00-tól 17:00-ig kint vagyunk a Blaha Lujza téren, az érintettek itt is fordulhatnak hozzánk. Főleg lakhatással kapcsolatos jogi kérdésekben tudunk segíteni, például megnézzük, jogszerűen zajlik-e egy végrehajtási eljárás, végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet írunk, így elhalasztjuk a kilakoltatást. A célcsoportunkba tartozó személyek hajléktalanok és lakhatási szegénységben élők, nekik szinte bármilyen jogi probléma megoldásában segítünk, ha tudunk, vagy elirányítjuk őket egy olyan szervezethez, amelynek a profiljába tartozik a kérdés.

Milyen elképzeléseik vannak a lakhatási válság, a hajléktalanság problémájának megoldására?

Véleményünk szerint egy kiterjedt szociális bérlakáshálózatra lenne szükség. A piaci árakon a hajléktalan emberek nem tudják megfizetni az albérletet, de ha a szociális bérlakások állapota megfelelő lenne, és megfizethető áron adnák ki őket, az rengeteg emberen tudna segíteni. Emellett pedig az is fontos lenne, hogy képzett, motivált szociális munkások segítsenek abban, hogy megtartsák a lakásokat, dolgozzanak, rendezzék a társadalmi viszonyaikat. Így sokkal többen újra talpra tudnának állni.

Mi a Szabálysértési Munkacsoport célja?

A munkacsoport célja egy igazságos és tisztességes szabálysértési rendszer a jogszabály és a joggyakorlat szintjén is (tényállások, szankciók és eljárás a jogszabályok szintjén és a jogalkalmazásban is). Pozitív változásokért küzd, annak érdekében, hogy a társadalmi problémákat inkluzívan és támogatóan kezeljék a kontroll és a regulázás eszközei helyett, valamint célunk, hogy a nem-büntető jogszabályok módosításával valamint egyéb programok megvalósításával váljon elterjedtebbé a támogató típusú hozzáállás.