Ihatjuk vagy sem?

Soha többé ne igyon kávét! A kávéfogyasztás akár halálos is lehet! Megtalálták a magas vérnyomás ellenszerét! Ilyen és ehhez hasonló cikkekről olvashatunk az interneten szinte minden héten. Egyesek szerint csak negatív oldala van a koffein fogyasztásnak, mások szerint pedig a folyékony fekete maga a természetes gyógyszer az ember számára. Vajon mi ebből az igazság és mi a tévhit?

Mint ahogy azt már tudjuk, a koffeinnek számos jótékony tulajdonsága is lehet az emberi szervezetre, ha mértékkel fogyasztjuk azt. Elsősorban főként az idegrendszerünkre van pozitív hatással.  A reggeli eszpresszó segít csökkenteni az álmosságot, valamint élénkítő hatással bír, így segít leküzdeni a fáradtságot. Továbbá a depressziós tünetek kezelésére is hatásos a rendszeres koffeinfogyasztás.
A koffein pozitív hatásait az idegrendszerre egy feltételes reflexeket vizsgáló kísérlet segítségével bizonyították. A kísérletben megfigyelték, hogy a koffein, terápiás dózisokban való adagolásánál javultak a feltételes reflexek, valamint csökkent a reakcióidő.

De mi a helyzet a szívre mért hatásával?
Köztudott, hogy a koffein vérnyomásemelő hatású. A vizsgálatok szerint a napi 2-3 csészényi kávé átmenetileg megemeli a vérnyomást kis mértékben, de az egészséges szervezetet nem károsítja. Tévhit azonban, hogy a kávé szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ugyanakkor a napi maximális mennyiséget nem szabad túllépni.
Fiatalabb korban gyakran alkalmazzák a koffeint gyógyszeres terápiaként is.  

A vérnyomásemelő hatása mellett a kávé híres az emésztési problémák hatásos kezeléséről is. Egy csésze fekete segíti az emésztési folyamatokat, hála a vazomotorikus idegekre való serkentő hatásának. Beindítja az emésztési nedvek termelését. Ezzel együtt pedig a közérzetünkre is pozitív hatást gyakorol.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a víz helyett is kávét kell fogyasztanunk. Szerencsére komoly függőséget nem okozhat, azonban a túladagolása, amelyről 600 mg koffein fogyasztás után beszélhetünk, komoly következményekkel is járhat. Fontos tudni, hogy minden emberre másképpen hat a koffein, így érdemes elővigyázatosan fogyasztani a fekete nedűt.