A BÜROKRÁCIA MEGFOJTJA AZ ERASMUST

A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet képviselői kedden részletes tájékoztatót tartottak a pótjelentkezésben részt vevő erasmusosok számára. A körülbelül 15 megjelent főt Förköli Gábor, Kugler Nóra, Bába Laura Ildikó és a HÖK képviseletében Schwartzenberger Anna tájékoztatta, majd a hallgatók kérdéseinek megválaszolására került sor.

Mint azt az egyre fogyatkozó létszám és a kérdések sokasága is mutatta, a pályázás mikéntje koránt sem egyszerű. Az önéletrajzon, tanulmányi terven és motivációs levélen kívül, amelyeket magyar és idegen nyelven is le kell adni minden megpályázott egyetemre külön, szükség van még a kitöltött pályázati űrlapra, nyelvvizsga bizonyítványra, a tanulmányi eredményeket és elvégzett kurzusokat igazoló, Neptunból kinyomtatott számtalan dokumentumra, versenyeket vagy közösségi tevékenységet igazoló dokumentumokra, valamint tanári ajánló levélre. Mindezeket a Neptun rendszerén belül, valamint nyomtatva két példányban is be kell nyújtani az intézeti titkárságokon.

A legnagyobb kihívást a fogadó és küldő egyetemek kurzuslistájának összeegyeztetése jelenti, amely nagy jelentőséggel bír hazatéréskor a tárgyelfogadtatás kapcsán. A fogadó egyetemek amúgy is szegényes listája a pályázó hallgatók számára ezáltal még rövidebbre csökken: gyakorlatilag nem érdemes olyan országot választani, amelynek nem beszéljük a nyelvét. Az egyetemek honlapjának angol változatán még csak esélyünk sem lesz rátalálni az aktuális kurzuslistákra.

Az Erasmus+ mobilitási program amúgy sem túlzottan népszerű a magyar szakos hallgatók körében, hiszen komoly kilépést jelent a megszokottból, a komfortzónából. A pályázás mikéntjének bonyolultsága azonban még több hallgatót rettent el a külföldön való tanulás lehetőségétől, holott a valódi kihívást még csak a pályázat elnyerése után következő teendők jelentik. Így komoly elszántság szükséges a pályázaton való részvételhez, a pályázási időszak lezárultával pedig még általában bőven maradnak szabad helyek, a program alapvetően kihasználatlan marad.

Fehér Csenge