Kiosztották az Oscar-díjakat, Magyarország sikerszériája megtört (Lubianker Dávid)

Hétfő hajnalban jubileumi 90. alkalommal adták át az amerikai film akadémia legrangosabb díjait, az Oscarokat.

Az est házigazdája a tavalyi évhez hasonlóan ismét Jimmy Kimmel műsorvezető volt. A jubileumi díjátadás sok nosztalgiával és igazi hollywoodi legendák által volt prezentálva. Megjelentek többek között Jane Fonda és Helen Mirren színésznők is, valamint az egykori Bonnie és Clyde, Warren Beatty és Faye Dunaway adták át ismét a legjobb film díját, ezzel kijavítva a tavalyi botrányt, amikor rossz címet hirdettek ki nyertesnek.

A legjobb film, valamint rendezés díját A víz érintése kapta. A legjobb színész Gary Oldman lett A legsötétebb órá-ért, a legjobb színésznő Frances McDormand a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért. Legjobb animációs filmnek a Coco-t választották. Az idegen nyelvű film kategóriában a chilei Egy fantasztikus nő lett, megelőzve a Testről és lélekről-t, ezzel megtörve a magyar győzelmek sikerszériáját.

A díjátadó különösebb meglepetések vagy botrányok nélkül zajlott le. Többször is hivatkoztak a nagy vihart kavart szexuális zaklatás botrányokra, de a hangulatot a jubileumnak köszönhetően a nosztalgia uralta.