Vígjátékon túlmutató botrányfilm

A Movie 43 burkolt tartalmai

[kilona] publikálva: 2017-04-04 20:56:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A Movie 43: Botrányfilm egy 2013-ban megjelent amerikai vígjáték - esetleg több ennél? A felületes amerikai humor mögött rejtőzhet-e mélyebb tartalom?


A film már kijövetelekor nagy vitákat kavart, a nézőközönség véleménye pedig a mai napig megosztott. Egyesek végig sem bírják nézni az obszcén humorral zsúfolt szkecsjeleneteket, mások értetlenül állnak az irreális történetek előtt, megint mások pedig a modern társadalom kritikáját vélik felfedezni.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Szerintem ez a rendezés túlmutat a lazán egybeillesztett részletekből létrejövő, első pillantásra bugyuta jelenetekből álló filmen. Persze, számos rész egyszerűen csak nevetséges vagy értelmezhetetlenségével vicces, nem is célom tehát minden jelenet mögé vetíteni valami mélyebb üzenetet.

Ugyanakkor rengeteg olyan társadalmi feszültség és probléma kerül itt feldolgozásra, ami a modern - főleg amerikai - filmek által sugározott világok kifordításával mutat rá a jelen kor visszásságaira. A néhány jelenet alatt pedig felsorakozik a néző szemei előtt az összes amerikai filmből ismert sekélyes jellemű szereplő (egyébként zseniális színészek alakításában), az értetlen főnöktől kezdve az ultraliberális szülőkig. Ezekre szeretném felhívni a figyelmet.

Az első jelenet után (amelyben egy vakrandi során kiderül, hogy a partnernek a heréi a nyakán helyezkednek el) a filmben megjelenő rendező fel is hívja a figyelmét a nézőnek, hogy ezt a történetet átvitten kell értelmezni. De talán nem is ez a fontos az egész film során, hanem hogy a néző a nüasznyi apróságokat érzékeli-e. Ilyen például az a jelenet, amikor a gimnazista lánynak a barátja lakásán jön meg először havi vérzése és az apák, ahelyett, hogy a nővé válás szépségét érzékelnék, csak egy sekélyes "jajh, de undorító!" mondatra képesek.

Vagy amikor egy szerelmi kapcsolat csúcspontján a lány megkéri a fiút a legnagyobb dologra, amivel egy kapcsolatban meg tudják ajándékozni egymást a felek: a fiú kakiljon rá. Persze, a szituáció már alapból nevetséges, de a vidámságba valami zavartság is keveredik a jelenet nézésekor: a lány ugyanis képtelen partnerének reakcióiból olvasni, aki mindent megtesz érdekében. A kapcsolat pedig egyértelműen nem harmonikus, ugyanis a srác képtelen a lány felé kommunikálni hogylétét. Persze a rész csattanóval zárul, a nézőben azonban marad valami rossz érzés: mintha nem teljesen lenne a valóságtól elrugaszkodott a párkapcsolati konfliktuskezelés elégtelen volta.

Talán nem is kell magyarázatot fűzni ahhoz a jelenséghez, ami felbukkan az egyik részletben: a szülők - engedve sajátos elveiknek -, otthon nevelik fiukat és próbálják pótolni a teljes élethez elengedhetetlen élményeket (a gólyák szivatásától kezdve a bulizáson át az első csókig...) Vajon miért nem lett a srác százas? Itt természetesen a csökevényes szülői gondolkozás egyik vadhajtásával találkozunk, ami sajnos sokkal kevésbé ritka jelenség, mint gondolnánk.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló