Vadászom, utamból kotródj!

A vadászat tényleg az elit kiváltsága lenne?

[kilona] publikálva: 2017-02-22 21:58:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Ritkán tapasztalt jelenség rázta fel melankóliájából a békásmegyeri hévmegállóban várakozó tömeget. Egy idős házaspár csapott le, egy még azonosíthatatlan fegyverrel a védtelen galambokra.


Az elitnek mindig megvoltak a saját kedvelt kikapcsolódási tevékenységei. Az egyik ilyen szórakozási forma a vadászat volt, amit a  mai napig drága mulatságnak tartanak. Ugyanakkor felmerül az emberben a kérdés: a szegényebb néprétegek nem hódolhatnak-e a zsákmányejtés egy egyszerűbb és olcsóbb formájának? A joguk mindenesetre mára már megvan hozzá- hát alkalmuk, tehetségük, elszántságuk? Egy általam tapasztalt eset bizonyítja: a génekben lapuló ősi ösztönök kiélése nem csak a kiváltságosok lehetősége!

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Edzés után a békásmegyeri hévmegálló lépcsőjén baktattam fel egyhangúan. Kicsit messzebb sétáltam a peronon, de valami mágikus erő visszahúzott a lépcső közelébe. A megálló a megszokott piszkos látványt nyújtotta most is: az emberek unott arccal várták a hévet, a galambok morzsákért verekedtek, vagy álmosan turbékoltak a menetrend-kijelző tábla fölött. Egy idős házaspár állt meg a közelemben, a férfi, az a mackónadrágos-fajta, a nő is inkább kényelmes, mint előnyös öltözetben. Csak egy pillantást vetettem rájuk, tekintetem a törött szemeteskuka, a nosztalgikus hangulatot keltő büfé és a várakozók között csapongott. Hirtelen azonban az idős úr, a kezében lévő -addig általam figyelmen kívül hagyott-, mankóra emlékeztető vasszerkezettel, halálos csapást mért a kijelzőn ülő bóbiskoló galambra. Párja hűséges társként csatlakozott az akcióhoz. Lélekjelenlétét megőrizve nem adta át magát rögtön a telitalálat után a győzelmi mámornak, hanem gyors és gyakorlott kézmozdulattal, könnyedén becsúsztatta a levadászott madarat egy nagy bevásárlószatyorba - ami már nem volt üres. Látszott, hogy nem először csinálják ezt, a szinte már berögzült mozdulatsorozatot. A bravúros zsákmányejtési gyakorlatot még egyszer megismételték a megrökönyödött közönség előtt, akik - érthetetlen módon - nem fogadták osztatlan sikerrel, ezt az egyébként lenyűgöző gyorsaságot és pontosságot igénylő mutatványt.

Az eset persze több kérdést is felvet: vajon a házaspárt az éhség késztette az állatok elpusztítására? eseteleg mindketten ornitofóbiától szenvedtek? Egy azonban biztos: az a feltétlen együttműködés, amit tanúsítottak, mindenképpen figyelmet érdemel (egy új párterápiás módszer a láthatáron?). Remélem, a történet alapján mindenki számára nyilvánvaló ténnyé vált, hogy a vadászat lehetősége mindenki számára adott, legfeljebb az emberi lustaságon múlik, ha az ősi vadászösztön kihasználatlanul pang tovább a génekben.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló