Ünnep vagy manipuláció?

Vélemények nagypéntekről

[doboczia] publikálva: 2017-03-21 20:18:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Forrás: www.clipartkid.com

Vajon miért lett hivatalos ünnepnappá nagypéntek?


Mint ahogy az köztudott, nagypénteket hivatalosan is ünnepnappá tették az idén. Vajon tényleg csak a jó szándék és a keresztény erkölcs dominált ebben a döntésben? Vagy "más" szándék is meghúzódik e mögött? És vajon mit gondolnak erről a leginkább érintettek, Magyarország polgárai?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Ahogy az utcákat róttam, és próbáltam kérdezősködni az emberektől, hamar ráébredtem az egyik legősibb igazságra: az emberek nagyon nem szeretik, ha faggatják őket, pláne úgy, hogy a válaszokat még papírra is vetik. Azért így is leszűrtem a legáltalánosabb vélekedéseket: 1. "Számomra a nagypéntek semleges, de örülök, hogy lesz egy szabadnap." 2. "Én támogatom, már sokkal hamarabb bevezethették volna. Így többet lehetünk együtt a szeretteinkkel, és a húsvétra is jobban rá tudunk hangolódni."

"Én nagyon fontosnak tartom, hiszen ezen a napon vállalta magára Krisztus a kereszthalált. Amikor fiatal voltam, ez a nap ünnepnapnak számított, csak a politikai alakulások miatt ez a nap elfelejtődött, kitörlődött mind a naptárból, mind az emberek emlékezetéből."- nyilatkozta nagypapám.

Hogyan jutottunk idáig? Régen a nagypéntek ugyanolyan, hanem nagyobb, ünnepnek számított, mint maga a karácsony. A megkérdezettek körül-belül húsz százaléka adott a nagypapáméhoz hasonló választ. Mi alakíthatta úgy az élet folyamát, hogy az emberek többségéből részben vagy teljesen eltűnt a vallásosság? A politikai játékok? A nagyfokú vallási keveredés? Erre sajnos nem adhatunk pontos választ.

"Elfogadom a kormány döntését. Összességében örülök nagypéntek ünnepnappá nyilvánításának, de véleményem szerint december 24-e jobb választás lett volna."- nyilatkozta Putnok térség egyik községének polgármestere.

Igen, talán jobb lett volna. Miért ezt a napot választották és mi lehet erről az átlagember véleménye?

"Engem ez keresztényként érint, és lehet(ne) örülni is neki, hogy ápolják, teret adnak, megőrzik a kereszténységet. Másik oldalon viszont az jut eszembe, hogy a kormány így akarja maga mellett tudni a keresztény szavazókat. Nekem nem jutott volna soha eszembe, hogy ünnepnap is lehetne nagypéntek."- mondta egy egyetemista lány.

"Nem örülök neki, mert egyéni vállalkozó vagyok, így kevesebb időm jut a munkára és a pénzkeresésre. Mellesleg nem szeretem, ha akármilyen vallás, a beleegyezésem nélkül, hatással van az életemre."- mondta egy középkorú férfi.

Ezen két megkérdezettem véleménye képviseli a másik végletpontot. Összességében azért a megkérdezettek többsége örült annak, hogy nagypéntek ünnepnappá lett, sőt még további ünnepnapok lehetőségit vetették fel.

Tényleg csak politikai zsonglőrködés lenne? Nem tudhatjuk biztosan. Minden esetre reménykedhetünk benne, hogy ez egy jó döntés volt, minek következtében így, húsvét előtt, kicsit magunkba szállhatunk és elgondolkozhatunk azon, hogy mit is jelent számunkra a nagypéntek, mi most már pozitívan vagy negatívan, de hatással lesz az életünkre.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló