Újra miénk a Gyöngyhajú lány

Kanye West megegyezett Presser Gáborral

[cskaroly] publikálva: 2017-03-28 16:30:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Peren kívüli megegyezés született Presser Gábor, Adamis Anna és Kanye West között. A magyar szerzőpáros 2,5 millió dollárra perelte Kanye Westet, 85 másodperc miatt. Az amerikai hiphopsztár a Gyöngyhajú lány egyik részletét használta fel New Slaves című számában, nem kellett volna…


A Gyöngyhajú lány, talán az egyik legismertebb magyar dal világszerte. A szám az Omega együttes 10 000 lépés című albumán jelent meg 1969-ben. A lemez az együttes beat-korszakának csúcsa. A Gyöngyhajú lány szövegét Adamis Anna írta, zenéjét Presser Gábor szerezte. A dal sikeréhez azonban Kóbor János is hozzájárult valamelyest, ugyanis az ő előadásában vált ismertté.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Kanye West huszonegyszeres Grammy-díjas amerikai rapper, 2013-ban New Slaves című dalához használta fel a Gyöngyhajú lány egyik részletét. A rapper, elmondása szerint egy chicagói lengyel étteremben hallotta először a magyar slágert.  A Yeezus című album, több mint 500 000 példányban fogyott, platinalemez lett. Presser szerint a New Slaves című szám is sokat hozzátett ehhez. Ez részben igaz, ugyanis, ha a YouTube nézettségből indulunk ki, tényleg nagyot futott a szám.

Presser és Adamis Anna tavaly májusban, a dalbetét engedély nélküli felhasználásáért 2,5 millió dollárra perelte Kanyét. Az ügyben végül peren kívüli megállapodás született. Nem tudni, hogy mekkora összegben állapodtak meg.

Kóbor János a szombati Borsnak elmondta, hogy szerinte Presser Gábor súlyos milliókat kapott, kitért arra is, hogy a rockzene világában elfogadott bizonyos dallamok újrahasznosítása.

Szerintem is érdekes lenne, ha mindenki perre menne egy-egy kölcsönvett dalrészlet felhasználása miatt. A magyar rapzenében gyakori, hogy felhasználnak egy már jól ismert alapot engedély nélkül, mégsem lesz belőle semmi. Az már egy másik kérdés, hogy szinte mindegyik ismertebb világslágernek létezik magyar változata is, mondván egyszer már bevált, talán az eredeti újrafelfedezését is segítik.

Senki sem botránkozik meg azon, hogy Dopeman dalaiban olykor egy kis Police is felcsendül vagy a Kill Bill „fütyülős” (Twisted Nerve) dala lesz az alap. A lenyúlt dallamoknak egész irodalma van, nem csak Magyarországon vagy Amerikában divat, érdemes utánanézni.

Más kérdés, hogy Kanye lemezbemutató koncertjeinek bevétele elérte a 35 millió dollárt. Mennyivel járult hozzá ehhez a sikerhez a New Slaves és a Gyöngyhajú lány? Nem én fogom megválaszolni ezt a kérdést, de meglepett, hogy ekkora felháborodást okozott ez a 85 másodperc. Az interneten, amúgy már nem találjuk meg a New Slaves első, "omegás" verzióját.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló