Szóval kezdődik...

Újra felcsendülnek a karácsonyi dalok

[NagyA] publikálva: 2017-11-09 02:26:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A bevásárlóközpontokban már érezzük a karácsony közeledtét, de vajon az ünnep valódi jelentőségét is értjük?


Kétféle ember létezik a világon: az, aki már januárban a következő karácsonyt várja, és felragyog a szíve, amikor (jó esetben) november elején megjelennek az ünnepi díszek az üzletek kirakataiban, és az, aki a háta közepére sem kívánja ezt az egész felhajtást.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


A karácsonyi készülődés az utóbbi években igencsak kitolódott, ugyanis a mai kapitalista világban elengedhetetlen, hogy már jóval az igazi advent előtt kezdetét vegye az ünnepi termékek árusítása. A rádióműsorokban november elejétől fel-felcsendülnek a hangulathoz elengedhetetlen örökzöldek, illetve a televízióban is egyre gyakrabban utalnak rá, hogy már csak két hónap maradt, hogy mindenki beszerezze a tökéletes ajándékot a harmad-unokatestvér szomszédjának kiskutyájának is. Ugyanis mindenkit drága ajándékokkal KELL meglepni, hisz erről szól az ünnep. Valóban erről szól?!

Bevallom, én az első kategóriába tartozom. Minden évben feldíszítem még a postaládát is, illetve mára elképzelhetetlenné vált, hogy a nagymamámmal ne készítsünk adventi koszorút és bejglit mindenkinek a családban, sőt, szerintem a karácsonyi dalokból sosem elég, ezért még otthon, önszántamból is ordíttatom a Last Chrismtas-t. Emellett mindenkit szeretek meglepni, aki fontos nekem.

Ezzel szemben úgy vélem, hogy az emberek (tisztelet a kivételnek, akinek nem inge… stb.) kezdik elfelejteni, hogy miről szól a karácsony valójában. A portékák beszerzését körülvevő felhajtás, rohanás, idegeskedés (hiszen december 24-én reggel kiderül, hogy előző évben eltört a csúcsdísz, hogy nem elég a margarin a sütihez, hogy túl kicsi lett a fa, illetve Lajos bácsi fia is jön vacsira, akinek nem tudunk mit adni) kicsit elhomályosítja az ünnep valódi jelentőségét, és a felkészülés örömét. Ugyanis az év ezen időszakának a családról, várakozásról, szeretetről, békéről és nyugalomról kellene szólnia. Csak egy pillanatra felejtsük el a fogyasztói társadalom „elvárásait”, és élvezzük a szeretteinkkel együtt töltött időt.

Egy pillanatra lehunytam a szemem, és szinte hallottam a csilingelő csengőt, a szánkózó gyermekek vidám kacaját, éreztem a friss bejgli, illetve a fenyő illatát, és láttam magam előtt a családomat, akik vidáman ültek az asztalnál. Elkapott a karácsony szelleme. Szóval kezdődik… alig várom.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló