Retro vs modern

Megnéztük mi a helyzet a BEAC-on

[taliga] publikálva: 2016-10-19 21:17:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Felújíthatnák, jó lenne egy modernebb sportközpont, kaphatnánk jobb felszereléseket, szerintem nem olyan rossz, célnak megfelelő. Nem értettem mi az elégedetlenség oka a BEAC-on. Kíváncsi voltam, elmentünk, megnéztük, megkérdeztük az embereket, fura volt.


Tóth Imre TáTK-s hallgató kalauzolt körbe a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club egyik csarnokában, aki hetente egyszer, kreditért itt kosárlabdázik. A kosár órák a régi BEAC-on kerülnek megrendezésre, ami számomra akár egy szocializmus ideji középiskola tornatermi része is lehetne nagyobb kiadásban. Amíg a Szertáron keresztül sétáltunk, Imre véleményére voltam kíváncsi az itt uralkodó állapotokról, aki szinte ugyanazt mondta el, ami nekem is egyből eszembe jutott a BEAC-cal való első nagy találkozáskor. Rá férne a BEAC ezen részére egy kiadós felújítás, minden ultra retro, a termek leharcoltak, a felszerelések rosszak, idejét múltak. A labdák, amiket használnak is régiek, mint az épület.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Egy másik fiatalember, aki az Informatikai Kar hallgatója, röplabdázni jár a BEAC-ra. A röplabda órák és edzések ugyanabban a csarnokban kerülnek megrendezésre, mint a kosár, így nem volt meglepő, hogy ő sem teljesen elégedett a BEAC-os felhozatallal. A felszerelések rossz állapotán felül viszont már az öltözők is beálltak a hátrányos helyzetűek közé elmondásai alapján. Egy kis kocka alakú helység, kevés mosdókagylóval, kevés zuhanyzóval, kevés jó állapottal. A labdák ebben a helyzetben is kiemelt szerepet kaptak: megtudtuk, hogy akik kreditért veszik fel a röplabdát esélyes, hogy rosszabb állapotban lévő felszerelést kapnak, mint akik versenyszerűen röpiznek és edzésekre járnak. (Nyilván a jó cuccokat nekik kell megtartani… vagy a kevésbé rosszat.) A háló tartó rudak sincsenek éppen a legjobb állapotban.

„Nem szeretném kipróbálni azt a konditermet”- mondja nevetve egy fiatal férfi, aki nem az ELTE hallgatója, csak járt már a BEAC-on. A kijelentésén magam sem lepődtem meg. „Régi, rossz súlyzók, az egyes gépeken a kipárnázott részek szétmenve, olyan, mintha minden rozsdásodna. Ha az ajtóból benéz az illető és látja hogyan néznek ki a gépek, nincs is kedve tovább menni. Én félnék, hogy valami összeesik alattam.” Valószínűleg én is félnék, ha olyan nagy lennék, mint ő.

Sokáig keresgéltünk, de megérte: találtunk egy elégedett hallgatót is! Igaz az eddig problémás területként kezelt labdajátékokhoz sok köze nem volt, de a saját sportjáról elégedetten beszélt. A Tanító- és Óvóképző Kar hallgatója, aki jövőre remélhetőleg már óvónéni lesz, spinningre jár rendszeresen a BEAC-ra. Elegendő a felszerelés, kiváló az oktató, élvezhető az óra. A felszerelés pedig azon felül, hogy elegendő, még jó állapotban is van!

Ha már pozitívumnál tartunk, a Bölcsésztudományi Kar egyik hallgatója pedig a hely legnagyobb sajátosságát emelte ki, ami még a panaszkodókat is kompenzálja: a cikk elején említett Szertárat. A Szertár talán az egész BEAC leglátogatottabb és legnépszerűbb helye, egy kocsma. A neve annyira találó, hogy az ember szinte már sikít, hogy megnézhesse és egyből maga elé is képzeli, hogy a késő délutáni edzés után milyen jól esne itt egy hideg sör. Annyira magyar az egész BEAC, hogy kocsmát raknak egy sportközpontba Szertár néven, ha a nagyon retro szockós vonulata az épületnek nem lett volna elég. „Kell, hogy legyen valami kapcsolat a sportolás meg az ivás között, egyetemisták vagyunk.”- jegyzi meg jó kedvűen egy szociológus hallgató a pultnál, mikor a kocsmáról kérdeztem. Teljesen jó hangulatúnak tartja az épületet, biztosítva van a sportolási lehetőség számára ingyen és a sportágak választéka is tágas, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Imádja a régi újságcikkeket a falakon dekorációként, amik a BEAC és Magyarország kiváló sportolóival készültek.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló