Reklám nélkül is tarol a dohányipar

Eredménytelen szigorítások, szenvedélyes küzdelem

[cskaroly] publikálva: 2017-03-01 20:00:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A dohányzás magyarországi szabályozása európai szinten is szigorúnak mondható. Egy doboz cigaretta ára már majdnem 1500 Ft, ennek ellenére nem csappant meg az érdeklődés iránta. Sőt, a magyar dohányosok aránya magasabb az EU átlagnál.


2012 óta a nyilvános, zárt helyiségekben tilos a dohányzás. A törvénynek köszönhetően számottevően csökkent a passzív dohányosok száma, nem sárgultak be a falak és a kiégett huzatoknak is búcsút inthettünk. De tényként kell kezelni, hogy a masszív dohányosok száma változatlan.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az életmódbeli tényezők közül továbbra is a dohányzás tekinthető az egyik legkiemelkedőbb veszélyforrásnak az egészség szempontjából. Annak ellenére, hogy az elmúlt években látszólag szigorú szabályokkal próbálták visszaszorítani a cigarettázást, nem jelenthetjük ki, hogy a magyar dohányosok száma is csökkent. A sokak szerint megoldásnak hitt e-cigaretta is inkább a rászokásban segít és nem fordítva.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Vannak olyan munkahelyek, ahol mondhatni megéri dohányozni, ha az embernek alábbhagy a munkakedve. A cigizésre kivett szünetek megrövidíthetik a munkaidőt, vagyis a dohányosok előnyt élvezhetnek a nemdohányzókkal szemben. A munkáltatók gyakran nem veszik, vagy nem akarják figyelembe venni, milyen problémákat okozhat az ilyesfajta engedékenység.  Ahogy a régi amerikai krimik füstös szobája, a dohányosok imént említett előnye is remek reklámnak bizonyul, akár szándékos, akár nem.

A cigarettázás továbbra is népbetegség maradt. A virágzó dohányipar a mai napig olyan termékeket gyárt és forgalmaz, melyek nagymértékben roncsolják az egészséget. A szigorú szabályozások nem hozták meg a várt eredményeket. A dohányzás miatt kialakult megbetegedések száma vészesen emelkedik. Jöhetnek az egységes dobozok.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló