Regény a színházban? Lehetséges?

Egy zseniális regény margójára

[PeregiD] publikálva: 2017-12-12 16:58:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Az orosz író Mihail Bulgakov legzseniálisabb művét, a Mester és Margaritát nem könnyű színpadra vinni, ha egyáltalán lehetséges. Ezúttal Michal Docekal rendező a Vígszínház társulatával tett erre egy kissé felemásra sikerült kísérletet…


Nyilvánvalóan egy majdnem ötszáz oldalas regényt sem tartalmilag sem lényegét tekintve nem lehet átadni két óra alatt. Azonban arra hogy valamit megmutassunk abból, hogy mit is akar átadni, megértetni velünk a huszadik század egyik legmeghatározóbb regénye, elég lehetne akár ennyi idő is. A Vígszínház előadása sajnos nem üti meg az írott változat mércéjét. Pont az hiányzik belőle, ami a regény esszenciáját adja, a részletek, a szálak összeérése, amely egy globális társadalomkritikába áll össze. Ez a színházi változatban elmaradt. Nincs katarzis, megvilágosulás, elgondolkodás az élet rejtelmeiről. Marad a kétely, az izgatott várakozás, hogy történjen valami fontos, amire azt mondhatnánk, hogy igen, ezt vártam! Ezúttal ez sajnos nem jött össze.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Nem a színészeken múlt a darab sikere, hiszen képességeihez mérten mindenki egytől egyig maximálisan odatette magát. Különösen kiemelendő Woland szerepében Lukács Sándor, aki a régi kor színészgenerációját idézve viszi hátán a darabot. Karizmája, hitelessége vitathatatlan. Ha más miatt nem is, az ő játéka miatt érdemes megnézni az előadást. Kissé elveszettnek tűnik a színpadon a két címszereplőt játszó Hevér Gábor és Járó Zsuzsa. Alakításuk súlytalanná válik, elvesznek a díszletekben és eltörpülnek a Sátán „hatalma” mellett. Ugyanakkor akadnak az előadás során vicces és maradandó pillanatok is. A Varieté színház jobb beosztásra vágyó vezetőit alakító Lengyel Tamás és Orosz Ákos kiválóan hozzák a regény groteszk humorát. Harmonikus párosuk fájdalmasan vicces perceket okoz a jelenetek összevisszaságától lassacskán elfáradó nézőknek.

A regény hangulatát legjobban a díszletekkel varázsolták elénk az alkotók. A forgó színpad, az egyik helyszínből a másikba átmenő váltások jól szimbolizálják a bulgakovi Oroszország torzságát. Azt a világot, amelyben az ember olyannyira romlott, hogy maga a Sátán akarja elpusztítani mindazt, amit Isten és az Ő teremtményei az évezredek során felépítettek.

Elmosódott értékrendszer, nyitott kérdések, de valami mégis hiányzik. Minden próbálkozás ellenére sem sikerült teljesre az előadás. Az első felvonásra még azt mondanám, hogy képes megmozgatni valamit nézőjében, alkalmas arra, hogy megismertesse a regényt azzal is, aki nem olvasta, nem ismeri. A második egy teljes kuszaság, olyannyira lerövidíti, eltünteti a könyvben leírtakat, hogy nem áll össze a fejekben az egész történet. A csattanó, ami oly fontos, elmarad. Mester és Margarita története lényegtelen marad. Nem érződik szerelmük, nem hihető, hogy ez a két ember őszintén és igazán szereti egymást. Talán pont a több mint száz oldal miatt, ami a regényben megvan, de az előadásból hiányzik.

Mindennek ellenére érdemes egyszer megtekinteni az előadást, legfeljebb azért, hogy összehasonlítsuk az eredeti alkotással és megállapíthassuk, hogy egy ilyen összetett és fontos, minden korban igaz remekművet nem biztos, hogy érdemes vagy egyáltalán lehetséges színházban bemutatni.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló