Ösztöndíj lehetőségek az ELTE-n

Móczik Alexandrával beszélgettünk

[ddavid] publikálva: 2017-03-17 10:54:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Móczik Alexandra - Az ELTE HÖK sportügyi referense

Az ELTE minden félévben hirdet rektori sportpályázatokat.  Hallgatók tucatjai részesülnek ösztöndíjban. Móczik Alexandrát kérdezte lapunk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportügyi referensét.


Mióta van sportolási lehetőség az Eötvös Loránd Tudományegyetemen?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Amióta megalakult az ELTE sportegyesülete, a BEAC - Budapesti Egyetemi Atlétikai Klub - , tehát 1898 óta.

Mennyi sportág közül választhat egy eltés hallgató?

Ezt két részre bontanám...Mert egyrészt vannak a BEAC szakosztályain belül sportösztöndíjasok és edzők által működtetett délutáni edzések, itt több mint negyven sportág közül lehet választani. Szakosztályokra bontva működik maga az egyesület, illetve általános testnevelési kurzusként lehet felvenni testnevelésiórákat vagy különböző sportórákat. Harminc-harmincöt körül van a száma ezeknek a felvehető kurzusoknak.

Melyek ezek közül jelenleg a legfelkapottabbak?

Hát erre egy kicsit nehéz válaszolni, mert nagyban függ attól is hogy egyéni- vagy csapatsportágakról beszélünk-e. A csapatsportágak általában  felkapottak.

Ezek közül van  jobban preferált csapatsportág?

Az egyik legnagyobb szakosztály a futsal szakosztály, mert az utánpótlás csapatokkal is rendelkezik, a másik legnagyobb a kosár, ami nagyon nagy szakosztályi létszámmal működik. Egyéni sportágak közül a legfelkapottabbak  a polefitness, az aerobik, a jóga és a zumba.

Az ELTE milyen ösztöndíjakkal, egyéb támogatásokkal támogatja az egyetemi sportolókat?

Az ELTE minden félévben hirdet rektori sportpályázatot, ez alapvetően a szabadidősportra, illetve az egyetemi bajnokságokon való részvételre vonatkozó pályázat, ez gyakorlatilag biztosítja a sportösztöndíjas hallgatóknak az edzéseik megtartásához a hátteret, illetve egyéb hallgatói szervezésű sportrendezvényekre a lehetőséget és a kollégiumi sportolást is segíti. Emellett minden karnak van saját sportösztöndíja, ez járhat sporteredmény után, vagy sportszervezési feladatok után is, ez nyilván kar-specifikus, van ahol mind a kettő után is járhat. A rendszerességük is sokrétű, van havi rendszerességű és féléves is,  ez is kartól függ. Az ELTE hallgatói önkormányzata is  meghirdet egy sportösztöndíjpályázatot minden évben. Ennek lényege az, hogy a sportszervezési feladatokat, vagy edzői feladatokat ellátó hallgatókat támogatásban részesítsék. A BEAC szakosztályaival együttműködve dolgoznak az ösztöndíjasok.

Tavaly körülbelül hányan pályáztak ezekre a támogatásokra és körülbelül mennyien nyerték el?

A rektori ösztöndíjra 40-45 pályázat szokott beérkezni. Minden  évben van olyan, amely formailag nem felel meg, ezért van hiánypótlási időszak is. 40-45 pályázóból körülbelül 35-40 szokott nyerni. Igyekszünk a rektori sportpályázatnál minél több pályázatot támogatni, mert az a cél hogy minél színesebb legyen az egyetem sportélete,  minél többen lehetőséget kapjanak.

Az ELTE-n milyen gyakran kerülnek megrendezésre sportrendezvények?  Melyik ezek közül a legnagyobb szabású?

Ezek közül ki tudnék emelni néhányat. Úgy kifejezetten egyet ami a legnagyobb szabású, nem. Minden év egy évindító, tanévkezdő sportkampánnyal indul. Minden gólyatáborban van ilyen jellegű sportnap. Utána folytatjuk egy sporthéttel, ahol  az összes sportolási lehetőséget ki lehet próbálni,  ez arra jó, hogy a hallgató könnyebben el tudja dönteni melyik sportág az ami hozzá a legközelebb áll.  A félév során folyamatosan vannak a különböző szakosztályoknak rendezvényeik, a zenés-táncos sportágaknál fellépések is szoktak lenni. Megrendezésre kerül az Éjszakai Sport, ez gyakorlatilag a félévnek az egyik legnagyobb sporteseménye. Ennek a rendezvénynek az a célja, hogy jól érezzék magukat a hallgatók és minél többféle sportágat kipróbálhassanak  a BEAC-on. Ez idén április végén lesz megrendezve, emellett hétről hétre vannak a bajnokságok is. Az egyik legnagyobb kupánk a Kárpát-medencei Egyetemek kupája, amin határon túli és határon inneni magyar csapatok mérkőznek meg egymással. Tavasszal megrendezésre kerülnek  a kari és kollégiumi sportnapok is. Szóval az egész félév során folyamatosan vannak sportesemények.

Ezeken mind szerepet kap a hallgatói interaktivitás?

Természetesen mind a szervezési részben, mind pedig részvétel során. Az Éjszakai Sporton is több önkéntesessel szoktunk dolgozni,  megpróbáljuk bevonni a hallgatókat is magába a sportszervezésbe, vagy például a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája is olyan, hogy nagyjából 30 önkéntes segíti a munkát.

Milyen mértékben nyitottak a hallgatók a részvételre?

A gólyatáborban nagyon szokták élvezni a sportnapokat, a visszajelzések alapján az az egyik legjobb élmény a gólyatáborban.  A legtöbb sportnapon sokan szoktak lenni. Továbbá jó azt látni az év elején, hogy a gólya tábori sportkampánynak volt értelme, mert utána a sporthéten rengetegen részt vesznek és külföldi hallgatók részéről is nagy a részvételi arány.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló