NOlimpia!

Eldőlt: Nem lesz olimpia Budapesten 2024-ben

[gadrienn] publikálva: 2017-02-23 21:33:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök 2017.02.22-i, szerdai találkozóján született meg a döntés: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól.


A Magyar Olimpiai Bizottság 2015 februárjában tartott közgyűlésén úgy döntött, hogy javasolja a 2024-es olimpia és paralimpia Budapest városa általi megrendezésének lehetőségét, amit a fővárosi közgyűlés 2015 júniusában el is fogadott. Az elfogadása után Budapest 2016 februárjában pedig sikeresen vette a pályázati szakasz első állomását, majd az októberben leadott második pályázati szakaszt is.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


 

Az olimpia esetleges rendezésének lehetősége azonban megosztotta lakosságot. Többen érveltek a sportesemény megrendezése mellett, sokan ellene is.

 

A támogatók többek között azzal érveltek, sportolóink megérdemlik, hogy itthon, magyar közönség előtt versenyezzenek. Kiemelték, olimpiát rendezni presztízskérdés, valamint gazdasági és PR előnyökkel is járhat az országnak. Megnövekedne a kereslet több ágazatban: az építőiparban, a szolgáltatásban, a turizmus területén, és a biztonságtechnikai szférában is. A legfontosabb kérdés, hogy a turisták költekezései milyen viszonyban állnak a beruházások értékeivel? Az ellenzők véleménye szerint a hatkarikás játékok megrendezése többletkiadást jelentene az országnak, és a gazdaságot aránytalan mértékben leterhelné, eladósodást vonva maga után. Ráadásul Budapest lakossága az esemény alatt közel 1,5 millióra nőne, ekkora embermennyiségre kellene átalakítani, fejleszteni az infrastruktúrát. Kérdéses, hogy az olimpia után kihasználható lenne-e a fejlesztés. Ráadásul, amint arra a Kétfarkú Kutya Párt felhívta a figyelmet sportolóink megérdemlik, hogy világot lássanak.

 

Mivel az ország lakosságát érintő kérdés az olimpia megrendezése a Momentum Mozgalom 2017 februárjában aláírásgyűjtésbe kezdett. A cél az volt, hogy népszavazást írjanak a játékok megrendezésének ügyében. A népszavazás kiírásához 138 527 érvényes aláírásra volt szükség. Az aláírásgyűjtési időszak végére 266 155 aláírást sikerült összegyűjtenie az ifjúsági mozgalomnak. Az aláírások leadása után, de még az eredmény kihirdetése előtt a kormány visszalépett a pályázattól, így a népszavazás okafogyottá vált.

 

Az már biztos, hogy nem lesz olimpia Budapesten 2024-ben. Hogyan tovább? A MOB-nál csalódottak, de pozitívan tekintenek a jövőbe és a 2028-as olimpia rendezési jogát szeretnék elnyerni. A kormány pedig már többször is ígéretet tett, hogy az olimpiai játékokra tervezett fejlesztéseket akkor is végrehajtják, ha nem nálunk rendezik a 2024-be esedékes játékokat. Míg a BKK és a MÁV állományára valóban ráfér a frissítés, az talán már kérdéses lehet, hogy Csepelnek valóban szüksége van-e egy új atlétikai stadionra.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló