Nem lesz ez így jó...

SzK szubjektív - egy kérdőívről

[szkatarina] publikálva: 2017-03-29 00:12:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Tegnap ismét egy kérdőívbe botlottam az egyik Facebook-os csoportban. A határon túliak nyelvi helyzetét kívánta felmérni. Szeretek segíteni kérdőív-ügyben, határon túli is vagyok (muravidéki magyar), érdekel a téma... Nekiláttam.


A cím alapján a kérdőív a határon túli magyarokat célozta meg. Na igen, ahogy az később kiderült, csak a szlovák, ukrán, román s a szerb határon túli magyarokat. A többiek (már megint) kiestünk a pikszisből. Ez volt az első csapás, de folytattam. Szabadon beírhattam hol születtem, sima ügy gondoltam, a végén majd a Megjegyzés(ek) részben közlöm az illetővel, hogy ki tetszett felejteni... s ezzel még akár segítek is neki tisztábban látni a dolgokat.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Beírtam a kért adatokat, aztán a további kérdéseknél bejelöltem (volna) a rám vonatkozó állításokat, de nem mindenhol találtam ilyet. Ekkor már tisztán láttam, hogy az egész kérdőív hadilábon áll.

Nem megfelelően határozta meg a célcsoportot, vagy csak rossz címet adott. Mert vizsgálhatja felőlem csak a fent említett érintetteket, de akkor ezt közölje a kérdőív címében vagy a leírásban. Kérte a foglalkozásom... Igaz szabadon írhattam be bármit, még mindig nem gondolom, hogy az egyetemi hallgató egy foglalkozás lenne. De nem adott meg más lehetőséget kilétém felvilágosítása érdekében, sőt több kérdést illetően feltételezett rólam dolgokat. Azt állította, hogy én (a kitöltő), áttelepült vagyok, miközben sehol nem határozta meg, hogy az olyan határon túliakra kiváncsi akik jelenleg Magyarországon tartózkodnak. Meghatározta azt is, hogy egy anyaországi magyarok által lakott környezetben élek jelenleg, s arról érdeklődött milyen velük a viszonyom határontúliságomból kifolyólag.

Minden egyes kötelező részt kitöltve a végéhez közeledtem. Fürkésztem a monitort, hol van a Megjegyzés(ek) lehetőség, mert a kérdőív-kitöltéseim során, mindig találkoztam vele. De itt, ahol láthatóan nagy szükség lett volna rá, nem találtam. De nem adtam fel, volt egy utolsó mező, ahol közölhettem esetleges személyes élményeim arról, hogy a nyelvhasználatom ill. hovatartozásom miatt megbélyegeztek-e... stb. Nem haboztam, közöltem, hogy például a most kitöltött kérdőív épp ezt tette... Kirekesztett a határon túli magyar közösségből.

 

  • Nem valószínű, hogy a kérdőív segítségével reprezentatív képet kap a kérdező, barmiről is szeretett volna...
  • Nem én voltam az egyetlen, akiben kétségek támadtak a kérdőív során.
  • Miután a poszt alatt (ahol a kérdőívet találtam) megjelent egy általam is említett problémával kapcsolatos komment (kérdés), a kérdőív eltűnt... Véletlen?

 

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló