Le a sztereotípiákkal!

Avagy rúdtánc férfiaknak, kicsit másképp

[KovesfalviD] publikálva: 2017-10-05 07:34:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Szécsi Krisztián, rúdtáncos

Október 4-e van, szerda. A tegnapi eső után üdítően hat az emberekre a mai napfény. Vendégemül hívtam Szécsi Krisztiánt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem orosz szakos, francia minoros hallgatóját. Krisztián egyetemista, s nem mellesleg rúdtáncos is.


Mikor és hol kezdtél foglalkozni a rúdtánccal?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Magát a rúdfitnesst két éve kezdtem az ELTE-n, majd időközben ismerkedtem meg a rúdsporttal is. E kettő eltér. A rúdfitness inkább csak megismertet az aerobikus elemekkel, pózokkal, megalapozhatod tudásod a rúdsporthoz, ami már versenyszint. Ahhoz hogy jó rúdtáncos légy, nagyon erősnek, és hajlékonynak kell lenned.

Mi motivált ennek elkezdésére?

Őszintén megvallva, fiatalon, kb 8-9 évesen komolyabban fitnesseztem, de sajnos, ahogy ez általában történni szokott, tinédzser koromra én is ellustultam. Hamar meghíztam. Újra, a gimnázium 10. osztályában álltam neki a fogyókúrának, és erre a legjobb módszerem az önsanyargatás, avagy a koplalás volt. Mi történik, ha egy gyerek tudatosan éhezteti magát? Beteg lesz és depressziós, ahogy én is azzá váltam. Segítség kellett, egy jó elfoglaltság, ami rendbe rak. Itt jött képbe a sport, azon belül is a rúdfitness.

Hetente hányszor edzel pontosan?

Mióta komolyabban foglalkozom vele, hetente egyszer nyújtani járok, kétszer pedig beiktatok egy rúdfitness edzést. Emellett kiegészítő edzésként légtáncolok is.

Jelenleg milyen társulat vagy csoport tagja vagy?

Jelenleg két helyen is foglalotoskodom, az egyik a Szlávy Eszter Rúdsport Akadémia, a másik a gödöllői Catwalk stúdió, ahova sajnos ritkán tudok eljárni az egyetem végett.

Hogy állsz a versenyzéssel?

Márciusban versenyeztem utoljára a Pole Artistic Hungary-n, haladó kategóriában második lettem. Kvalifikáltam magam. Most 2018-ban, év elején lesz Olaszországban a Pole Heart Italy, ami az utolsó versenyem lesz egy darabig. Úgy döntöttem inkább ráedzek a hajlékonyságomra. Sok nyújtást igényel, sok időt. Emiatt talán két év is eltelhet versenyzés nélkül. Személyes célom: 12 év után újra spárgázni.

Milyen a kapcsolatod a mostani oktatóddal?

Hihetetlen mennyire egy hullámhosszon vagyunk. Ő készített fel a már említett Pole Artistic Hungaryre is. Szinte mindenben egyetértettünk, úgy éreztem a gondolataimat olvassa. Egy elég elvont témát dolgoztunk fel, örültem, hogy vele dolgozhattam. Fontos, hogy az edződ motiváljon, törődjön veled. Jó, ha van ilyen ember az életedben, ha már a világban mindenhol atrocitások érnek. Főleg verseny előtt. Hisz érzékeny vagy, szeretnél teljesíteni, ha már ott vagy helyezést elérni, elvárásoknak megfelelni. Ő eltörli a kétségeid. Agyban és lélekben is ott kell lenni, nem elég az erő és a hajlékonyság.

Milyen a dresscode a versenyeken?

Ez egy nagyon jó kérdés. Sokan lehurrognak minket, amiért kevés részét fedi el a ruha a testünknek. Többen nem tudják, hogy azért, mert mi a bőrünkkel tapadunk. Ha nem megfelelő az öltözet, rendkívűl könnyen megsérülhetünk. Szigorú szabályokat kell betartani.

Volt már komolyabb sérülésed?

Azt leszámítva, hogy állandóan tele vagyok kék-zöld foltokkal, talán csak egyszer fordult elő egy kisebb baleset. Megcsúsztam, és a rúd egy csavarja kiszakított egy darabot a karomból. Ez volt a legkomolyabb, ami velem történt az évek során. Sokan a leeséstől félnek, pedig az nem olyan egyszerű, velem sem történt meg. A rudak le vannak fújva ablaktisztítóval, vagy bekenjük folyékony magnéziummal, így nehezebb megcsúszni.

Hogy néz ki az étrended?

Reggelire rengeteg zabot, zabkását eszem, esetleg gyümölcsöt. A pékárukat teljesen kiiktattam, nem is hiányoznak. Egy nap megpróbálok minél többször, de keveset étkezni. Abonettet eszek, extrudált kenyeret, csirkemellet minden mennyiségben, hisz tökéletes a fehérjetartalmát tekintve. Emellé ételkiegészítőket, vitaminokat, fehérjeporokat. Este nem eszek már semmi cukrosat. Soha nincs csoki, sem sütik.

Verseny előtt ez megváltozik?

Versenyfelkészülés alatt maximálisan oda kell figyelni az étkezésre, ez egy stresszes időszak, könnyen rád ugorhat pár kiló. Ilyenkor az idő hiánya a legnagyobb gond, hisz iskola, munka mellett készülsz, nincs idő enni, kerülni kell a gyorsételeket, szendvicseket, stb. Vagy főzöl magadnak és rendesen eszel, vagy éhesen fekszel le, ahogy velem is többször előfordult már.

Sehogy nem „bűnözől”?

Csak a cigaretta maradt és a kávé, ennyit hagytam magamnak. Plusz verseny előtti nap mindig megiszok egy pohár rosét, hisz elvonja a vizet a szervezetből, ettől még szálkásabbnak tűnsz.

Mik a céljaid a jövőre nézve? Része a rúdtánc?

Első körben a diplomámmal szeretnék elhelyezkedni. Szeretnék műfordítóként tovább tanulni az egyetemen belül, de mellette a sportot sem fogom hanyagolni. Professzionális szinten folytatom majd. Nagy álmom egy saját stúdió, ahol taníthatnék.

Mit üzennél a bátortalan fiúknak, akik szívesen rúdtáncolnának, csak nem merik elkezdeni?

Butaság, a XXI. században élünk, egy elméletileg fejlett országban, már nincsenek tabuk. Én a fúkat csak bátorítom, ez egy fantasztikus edzési lehetőség, és valljuk be kivételes és kihívást jelentő edzésforma.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló