Köztéri szobrok nyomában

Interjú egy szobrászművésszel

[pflora] publikálva: 2017-03-16 00:03:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A műterem

Gimnáziumi éveim során az iskola felé sétálva Szentendrén egy belvárosi ház kertjéből mindig valamilyen furcsa zaj hallatszódott ki. Állandóan kalapácsolást vagy faragást hallottam. A hangzavar okozója évek óta Páljános Ervin szobrászművész, akit ezért már párszor feljelentettek szomszédjai.

 


A műtermében ülve beszélgetünk, ahol körülöttem mindenhol szobrok, festmények, grafikák és különböző szerszámok találhatók.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Helyi lakosként nagyon sok köztéri szobor található Szentendrén, de az egész országban is, melyeket te készítettél. Kevesen látnak bele bármilyen szobor elkészítésének a menetébe. Mi a folyamat ilyen szobrok alkotása során?

Minden az adott munkától függ. Legtöbbször megrendelésre készítek szobrokat a megrendelő elképzelése alapján, de előfordult már az is, hogy valakinek megtetszett egy kész szobrom és megvette. Általában megkapom a képeket, amelyek alapján megrajzolom hogy fog kinézni a tervezett műalkotás. Ha kőszoborról van szó, akkor először megrendelem a megfelelő anyagú és méretű követ.

Ha már itt tartunk, faragási szempontból melyik követ szereted a legjobban?

A süttői mészkövet, mert nagyon jól lehet faragni. Ha nagy, embernagyságú szoborról van szó akkor a kertben szeretek dolgozni, mert be sem férne a kő az ajtón, továbbá a kőfaragás elég nagy porral jár. Az elején gépekkel vágható, csiszolható a kő, a precíz formázáskor, finom csiszoláskor pedig különböző szerszámok segítségével kézzel dolgozom.

Mi a helyzet akkor, ha nem kő az alapanyag?

A másik anyag kültéri szobrok esetén, ami állja az időjárás viszontagságait az a bronz. Ebben az esetben eléggé más a munkafolyamat. Először agyagból teljesen készre megmintázom a szobrot, majd készítek róla egy negatívat gipszből. A negatív öntőforma segítségével öntöm ki magát a szobrot is újra gipszből. Az öntés során fellépő hibákat ezután kijavítom, tökéletesítem a szobrot, mert ebben az állapotban lesz kiállítva a szobor, csak bronzból. Innentől már egy másik szakember, a bronzöntő feladata, hogy a gipszszobrokat kiöntse bronzból. Erről a folyamatról egy bronzöntőt kellene meginterjúvolni. Az utolsó feladatom a cizellálás, amely tulajdonképpen az öntési hibák, kijavítása, lecsiszolása és a fölösleges, öntés során ottmaradt darabok levágása. Ezt leginkább géppel végzem. A végén drótkefével, smirglipapírral fényesítem, pasztával tartósítom a kész szobrot.

Számodra mikor fejeződik be egy munka? Szállítás és a helyszínen való elhelyezés hogy zajlik, főleg ha, mint említetted, 180 cm magas szoborról van szó?

Már a szerződés megkötésekor megállapodunk a megrendelővel a szállításról és az elhelyezésről is. Számomra akkor van teljesítve egy munka, akkor nyugszom meg, ha a szobor a helyén, rögzítve áll. Viszont addig el kell jutni. Én szoktam a fuvart szervezni , amely elszállítja a szobrokat. Életnagyságú szobor esetén volt már, hogy daruval kellett a kerítésen átemelni, amely egy időre teljesen megakasztotta a belváros autós forgalmát. Lehet, hogy ezért sem kedvelnek annyira a szomszédok.

Általában az állításnál is jelen vagyok, főleg ha nagy szoborról van szó. A posztamenseket is én szoktam tervezni, vagyis hogy milyen és mekkora magasságú kövön legyen elhelyezve és rögzítve az adott szobor.

Meg kell említeni, hogy nem csak köztéri szobrok elkészítésében vagy jártas, pedig az is elég változatos műfaj.

Igen, szeretek faszobrokat is csinálni, de készítek kisplasztikákat, bronzérmeket, grafikákat és szitanyomatokat is.

Melyik műalkotásodra vagy a legbüszkébb?

Most a II. János Pál pápáról készült életnagyságú, bronz köztéri szobromra, amely Győrben van. Úgy érzem, az elkészítése során kihoztam magamból a maximumot.

 

 

 

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló