Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

[pflora] publikálva: 2017-03-22 06:09:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A szentendrei katolikus iskolában jövő tanévtől az egyenruha bevezetését tervezik.


Az intézményben pár éve kötelező a köpeny viselése, amely eddig is állandó ellentétet állított a felnőttek és gyermekek közé. Megkérdeztük, hogy milyen érvek és ellenérvek merülnek fel a köpennyel kapcsolatban.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


A köpenyt legnagyobb mértékben a pedagógusok támogatják. P. Erika,  a 4. osztályosok tanítója szerint egységessé teszi a tanulókat, eltűnteti a ruházkodási és anyagi különbözőségeket, tompítja a konfliktusokat, például eltakarja a póló kivágásait, esetleges rövidségét, nem utolsó sorban védi a gyerekek ruházatát. Negatívuma szerinte az, hogy a nyári hőségben nagyon meleg viselet.

Boti, 8. osztályos tanuló azonban feleslegesnek tartja a köpenyt , mert szerinte csak mindenhova beakad és elszakad és a melegben csak izzadnak benne.

Csenge, 7. osztályos tanulónak nem is tetszik. Úgy gondolja, hogy ronda, mert a diákok nem szólhattak bele a köpeny kinézetébe, nem ők tervezhették meg.

Kristóf, 5. osztályos tanuló sem ért egyet a köpeny bevezetésével, úgy érzi, elfojtja a személyiségét, ha jönnek érte délután még a szülei sem ismerik fel őt a sok ugyanolyan gyerek között, mégis elfogadja, mert ez is együtt jár azzal, hogy ebbe az iskolába jár.

Az egyik szülő azt mondta, örül, hogy nem minden kosz, zsírfolt és ragasztó a gyerekek ruháján landol, mert öltözetüket védi a köpeny, de az anyagon, a fazonon és a mintázaton lehetne változtatni a gyerekek bevonásával. Szerinte drága, főleg a nagycsaládosok számára jelent nagyobb kiadást 3-4 köpeny megvásárlása.

Cs. Zsuzsa igazgatónő szerint jobb minőségű anyagot választottak, ami könnyedebb viselet, de amikor indokoltnak érzi, megengedi a köpeny levételét. Jó érzés számára végignézni a gyerekek egységén. A köpeny által nemcsak a kompromittáló viselet akadályozható meg, hanem a megkülönböztetés is, mert senki sem érzi magát kellemetlenül, ha nem engedhet meg magának drágább ruhadarabokat.

A köpennyel kapcsolatos szülői pozitív visszajelzések miatt az egyenruha bevezetését is tervezi, melyet ünnepnapokon kell majd hordani első osztálytól, felmenő rendszerben. Lányok esetében szoknya és blúz nyaksállal, fiúknál pedig zakó, nadrág és nyakkendő lenne a megegyező viselet. A kezdeti nagyobb beruházás után használtan is meg lehet majd vásárolni.

Lassan, az évek során sikerült mindenkinek megszokni vagy elfogadni a kötelező köpenyviselést, azonban az újabb iskolai rendelkezés igen megosztó, valószínűleg néhányaknál ez is nemtetszést fog kiváltani.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló