Konzervativizmusról nyíltan

Interjú Nacsa Lőrinccel, az IKSZ elnökével

[kilona] publikálva: 2017-05-09 19:06:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség napokban tartott tisztújító közgyűlésén újra Nacsa Lőrincet választották a szervezet élére. Vele készített interjúnkban beszél a szervezet erkölcsi állásfoglalásáról és későbbi céljairól.


Az IKSZ a KDNP ifjúsági szervezete, jogilag önálló egyesület, szakmailag pedig politikai ifjúsági szervezet. A konzervatív értékmegőrzés mellett kiálló szövetség - ahogy a nevük is mutatja -, főleg a fiatalság megszólítását és érdekeiknek védelmét tartja szem előtt, ide értve a nemzetközi kapcsolati háló kibővítését és megerősítését. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a család intézményének, a fogantatástól kezdődő életnek és a hagyományos társadalmi szerepeknek tiszteletére is.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Többször felmerül a honlapon, hogy értékmegőrző, konzervatív nézeteket vallotok. Itt pontosan mire kell gondolni? Mert a liberalizmus és konzervativizmus fogalmát mindenképp újra kell definiálni szerintem akkor, amikor már a legtöbb ember a jobb-, illetve a bal oldallal kapcsolatos szinonimaként kezeli ezeket.

Alapvetően kereszténydemokrata, jobbközép, konzervatív nézeteket vallunk. Szabadság, hagyomány, közösség. Szerintünk Istentől kapott szabad akarata van az embereknek és egyéni felelőssége, hiszünk a keresztény Európában, nemzetállamban, hogy az emberi élet az emberi jogok felett áll, hogy a nyugati világhoz tartozunk, a szabad piacban, a szubszidiaritásban, teljesítményben, munkában, a fiatal vállalkozókban, a sikeres fiatalokban akik példák lehetnek és hogy erőnkhöz mérten a rászorulókon segíteni kell.

Egyébként sok megfogalmazott célkitűzésetek egyezik a liberális Momentum mozgalom irányelveivel (kommunizmus örökségével való leszámolás, fiatalok nemzetközi kapcsolatainak építése, az ország európai integrációja), sőt a célközönségetek is hasonló (fiatal értelmiségiek). Gondolkoztatok hasonló kampányon (például aláírások gyűjtése, sok embert érintő kérdésekben)?

Mi valamilyen értékek, célok mellett határozzuk meg magunkat, míg a Momentumnak már a létrejötte is valami (olimpia) ellen volt. Persze, hogy sok a hasonlóság, ifjúsági, fiataloknak szóló szervezetekről van szó. Az értékrendi különbség nagy és bizonyos kérdésekhez valló hozzáállásunk is különbözik (lásd: adórendszer, melegházasság, stb).

Nekünk mostani helyzetünkben nem a Momentumhoz hasonló eszközökhöz kell nyúlnunk. Jelenleg kormányárti ifi szervezetként kettős felelősségünk és dolgunk van. Egyrészt elmondani a fiataloknak, hogy a kormányzat számít rájuk és mit tett meg értük, "beszélni" hozzzájuk; másrészt saját ötleteket és generációnk véleményét becsatornázni a döntéshozók felé, mert most lehetőségünk van erre. Ez most is jól működik.

Április 22-én újra megválasztottak két évre az IKSZ elnökévé, a közgyűlésen. A beszédedben említett ideológiai harcban hogy kívántok helyt állni? Milyen eddigi tevékenységekre akartok még nagyobb hangsúlyt fektetni?

Fontos a gimnazista generáció megszólítása, diák érdekképviselet (egyházi gimnáziumokon keresztül) működtetése, a fiatal vállalkozók segítése a fiatal, elkötelezett és tehetséges IKSZ-esek lehetőségekhez juttatása a helyi közéletben, hogy a közösséget szolgálhassák.

 


 

KDNP-s ifjúsági szervezetként nyilván jobboldali orientációjúak vagytok- ugyanakkor a miniszterelnök mellett való elköteleződés nem fordulhat akár később a visszájára? (Vagy nem zárja ki a szervezet hatósugarából a hasonló értékeket fontosnak tartó bal oldaliakat?)

 

A mi politikai családunk és közösségünk tagja és vezetője is jelenleg a miniszterelnök. Mi mindenkit kívánunk képviselni, de nem feladva az elveinket és szem előtt tartva a bajtársiasságot.

 

Láttam, hogy az ELTE-n indítanak választható társadalmi nemek címmel mesterképzést. A kötelező és ajánlott kurzuslistát elolvasva tényleg megkérőjeleződött, hogy ezt tudománynak lehet-e tekinteni. Ugyanakkor létező társadalmi problémákkal lehetne (és kellene?) fogalkozni egy ilyen mesterképzésen (természetesen megfelelő szintű tananyaggal és objektív hozzáállással). Mi erről a véleményed?

Természetesen szükséges a valódi kérdésekkel, problémákkal foglalkozni, de a gender studies félrevezető, és hamis. A szociológia, pszichológia, politológia tanulmányok keretei adottak, amiket meg lehetne és kellene ilyesmi, de értelmes tartalommal tölteni. Ezek tudományok, amiknek az eszközei, kutatásai is rendelkezésre állnak a téma mélyebb elemzésére.

Főleg az a baj, hogy itthon szakképzettség hiányában nem tudnak objektíven állni ehhez a témához. Ezen nem tudna-e segíteni egy ilyen szak elindítása?

A jelenlegi tantárgy-, tankönyv- és oktatólistával biztosan nem. A családtudományi szak, amit először mi javasoltunk, tudna foglalkozni objektíven is a definíciók tisztázásában és fontos tanulmányokkal, kutatásokkal a demográfiai problémákat és a magyar jövőt illetően.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló