Itt fogyasztod vagy elvitelre?

Bölcsészek a Mekin túl

[GodaH] publikálva: 2017-10-04 17:02:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Minden bölcsész ismeri és halálra unja már a viccet: Mit mond a frissen diplomázott bölcsész? Téglás Esztert kérdeztük a november 23-i ABsolute - Alkalmazott Bölcsészet címet viselő tudományos konferencia kapcsán a bölcsésztanulmányok alkalmazhatóságáról és a bölcsészek lehetőségeiről.


Honnan jött a konferencia ötlete?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Az tapasztalatunk, hogy sok hallgatónak a karon nincs igazán egy konkrét elképzelése arról, mit is akar csinálni, miután végzett, illetve, hogy egyáltalán mit csinálhatna a diplomájával. Ezen a tudományos konferencián olyan hallgatók fognak előadni, akik a tanulmányaikat át tudták ültetni gyakorlatba, és kutatásaikon keresztül megmutathatják a bölcsésztudományok értékét és hasznát a társadalomban. Alternatívát szeretnénk nyújtani a diákoknak, hogy lássák mennyi lehetőség áll előttük, és el tudjanak indulni azon a pályán, ami igazán érdekli őket.

A hallgatók maguk mennyire motiváltak, hogy érdeklődjenek, és tájékozottá váljanak?

Nyilván nagyon sokan határozott elképzeléssel jönnek ide, de ugyanúgy vannak, akik úgy kezdenek neki a tanulmányaiknak, hogy nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, és nem is nagyon keresik őket, csak el vannak a langyosban. Őket is szeretnénk motiváltabbakká tenni, hogy lássák, mennyire hasznos tud lenni, ha komolyan veszik a tanulmányaikat.

Neked van egyébként konkrét elképzelésed?

Igen. Magyar alapszakos vagyok művelődéstudomány minorral, és ez az, amivel majd foglalkozni is szeretnék. De szívesen lennék egy kávézó tulajdonosa is, mondjuk, ahol felolvasó esteket, koncerteket, meg mindenféle kulturális csodákat szerveznék.

Hogy látod, általában a végzettségükkel helyezkednek el a hallgatók?

Sokan nem. Nyilván ez is szerepet játszik a bölcsészek bizonyos szempontból negatív megítélésének, illetve persze, hogy haszontalannak tartják, mert nem látják a társadalmi hasznát. Ezért is jó ez a konferencia, hogy lássák, nem csak tanár lehetsz, és nem csak az akadémiai pálya áll előtted, hanem rengeteg lehetőséged van alkalmazni a tanulmányaidat.

Mi várható a konferencián? Milyen témák, előadások lesznek majd?

A bölcsésztudományok kutatásain lesz a hangsúly, hogy mennyire hasznosak és értékesek. Témák szerint szekciókra lesznek bontva az előadások, és hogy milyenek? Néhány cím például: Miért tanítunk irodalmat és nyelvtant?, A diplomáciatörténeti és hadtörténeti kutatások hasznosítása az új típusú konfliktusok megelőzésében, Migráció a média tükrében, Párok a tárgyalóteremben.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló