Így veszítették el ők...

Az első - irodalmi rapid randi

[szkatarina] publikálva: 2017-03-22 09:20:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Már régóta problémát jelent a társadalom számára a testiségről való beszélgetés; főleg a fiatalok felvilágosítása. A szexualitást, mint irodalmi témát is közelebb lehet hozni, nemcsak a fiatalokhoz. Erre egy jó példa Az első című antológia, melyet a héten mutattak be.


Az első című antológiát a Menő Könyvek adta ki idén februárban. A könyv szerkesztője Csapody Kinga. A kötetben Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián és Tasnádi István novellái szerepelnek. Ezeken keresztül egy-egy kitalált, avagy részben valós történetet ismerhetünk meg az első alkalomról, azaz a szüzesség elvesztéséről.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Azért esett a fent felsorolt írókra a választás, mert olyan kortársakról van szó, akik már valamennyire ismertek. Csapody Kinga szerint ezzel könnyebben elérhetik, hogy a kamaszok kezébe kerülhessen a kötet, hiszen például, ha ismerik Háy János írásait, s szeretik, kiváncsiak lesznek más műveire is, s eljuthatnak Az elsőig...

Az antológiát március 20-án mutatták be a (jelenleg csak próbüzemben működő) Magvető Caféban, a Dohány utca 13-as szám alatt. Szerencsét hozott-e ez a szám, vagy csak jó volt a menedzsment, a kávézó már jóval a kezdés előtt megtelt. A későn érkezők a pult mellett, ill. a szabad négyzetcentimétereken tudtak csak elhelyezkedni. A bemutató alatt többen is bámultak befelé az ablakon, a 121. vendég már nem fért be...

A könyvbemutató amolyan irodalmi rapid randi formájában zajlott. Ez annyit jelent, hogy a két házigazda (Csapody Kinga és Nyáry Krisztián) 5 percbe sűrítve beszélgetett a meghívott vendégekkel, akik nem mások mint a novellák szerzői voltak. Az 5 perc nagyon mereven volt meghatározva. A háttérben ment a visszaszámlálás, s az idő lejártával bizony abba kellett hagyni a "randit". Ez hol vicces, hol zavaró volt. A végszóra egy tehénbőgésre emlékeztető dudálás figyelmeztetett, s emiatt érdekes részek szakadtak félbe.

A novellák történetei, s azok megírása kapcsán végig a szüzesség elvesztése volt a középpontban. Emelett azonban más ehhez kapcsoló szempontok és témák kerültek elő.

Fiala Borcsa (kérdező: Nyáry Krisztián)

Fiala az első alkalom előtt esedékés nőgyógyásszal való beszélgetésről elmélkedett. S rögtön az elején előkerült az a tény, mennyire befolyásolja az írásban az embert, ha szülő. Fiala is azon agyalva írta meg a novelláját, hogy mire gondolna a lánya, ha azt olvasná. Aztán kiderült, hogy kétszer is el lehet veszíteni a szüzességet: egyszer fizikailag, egyszer lelkileg; s az utóbbi a szebb élmény. Aztán írói tevékenységére tértek át, s az írónő elmondta, a hétköznapokon újságcikkeket ír, de a hétvégeken nagyobb teret próbál adni a szépirodalomnak is. Aztán belekezdett egy sztoriba arról, hogy a lány és a fiú mennyire másképp látja a szüzesség elvesztésének helyzetét, de a folytatás és befejezés már sajnos nem fért bele abba a fránya 5 percbe.

Garaczi László (kérdező: Csapody Kinga)

Garaczinál a sorok között való olvasás fogalma került elő, de aki még nem olvasta el azt a bizonyos novellát, nem nagyon érthette, miről is beszélnek. Annyi derült ki, hogy a novella valóságos, de hallott történeten alapul. Persze vannak benne saját megtörtént esetek, de nem árulta el melyek azok.

Nagy Ildikó Noémi (kérdező: Ny.K.)

Nála a dallamtapadás fogalma került elő, ami valószínűleg nem egyszer fordul elő az amúgy 3 szereplős novellában. Nagy Ildikó Noémi Amerikában élt, s 17-18 évesen jött haza. Kiderült, Amerikában sem beszélnek jobban, esetleg lazábban a szexualitásról. Van amiben más, de van amiben ugyanolyan kint is a témához való viszonyulás. Elmondta, amikor hazajött a titkos kódrendszerek megfejtése volt talán nehéz (pl. a bélyeggyűjtemény), vagy egyáltalán az, ha itthon egy fiú felhív egy lányt a lakására, az már feltétlen jelent valamit, Amerikában viszont nem ezt élte meg. A szüzesség elvesztéséről azt sikerült összehozni, hogy nem mindig alakul úgy ahogy tervezzük (de mondjuk ez más dolgokra is éppúgy vonatkozik). A befejezésben az hangzott el, hogy semmi sem arról szól, amiről; a novella sem a szüzesség elvesztéséről szól, hanem mindenről körülötte.

Mészöly Ágnes (kérdező: Cs.K.)

Az ő novellája, abban különleges, hogy egy megerőszakolásról szól. Mert akár így is történhet az első. Szóval ez egy csúnya (nem szép) törénet. Ennek kapcsán előkerült, hogy erőszak lehet az is, ha a lány nemet mondd a barátjának, ami ellenére mégis megtörténik az aktus; a novellában viszont a klasszikusabb eset szerepel: egy családnál bébiszitterkedő lányról olvashatunk. Mészöly Ágnes szerint manapság mindenkinek valami baja van a testével, s ő annak örülne igazán, ha nem kéne erről ennyit beszélni, mert az azt jelentené, hogy nincs baj.

Lakatos Levente (kérdező: Cs.K.)

Az ő novellájában egy ellenpontozáson van a hangsúly. Egy jól nevelt, vallásos lány, s egy "koszos" rapper fiú. Köztük egy nemi betegség, aminek a fiú nincs tudatában, hiszen tünetmentesen van jelen, a lány viszont bele is halhat. Hogy megtudjuk, mi lesz a végkifejlet el kell olvasni, viszont maga az aktus ebben a novellában sem szerepel, de Lakatos Levente regényeiben találni ilyeneket. Az író elmondta, ez a feleadat nagy megtiszteltetés volt számára, hiszen nagy írói nevek mellett szerepelhet.

Gimesi Dóra (kérdező: Ny.K.)

Szakmájából kifolyólag nála elválaszthatatlan a zene a történésektől. A zeneszámok egymást követése a dramaturgia része. Az nem derült ki, ez hogyan jelenik meg a sztoriban, az viszont igen, hogy akár II. József is előkerülhet a szüsesség elvesztésének folyamatában. Gimesi szerint is nagyon fontos, hogy az iskolai oktatásba beszéljenek a szexualitásról, akár Az elsőhöz hasonló műalkotások miatt. Megemlítette, hogy mennyivel nyitottabbak a fiatalok, ha egy raszta csajjal találják magukat szemben, nem pedig mondjuk egy visszafogott védőnővel.

Tasnádi István (kérdező: Cs.K.)

Talán neki volt a legnehezebb feladata, de csak mert (elmondása szerint) félreértette a feladatot. Alapvetően önmagából indult ki, nem tudta, hogy nem muszáj a saját élményeiről beszámolni. De ennek ellenére, jónak tartotta ezt a lehetőséget, hiszen magától soha nem bíbelődött volna ezzel a témával. Nála került elő az, hogy régen arról álmodoztak a fiúk, hogy egyszer majd lesz olyan bolt, ahol az óvszert csak leveszik a polcról és nem kell kérni... A mai fiatalok már meg sem érthetik, mennyi plusz bénázást (amiből azért akad bőven) jelentett ez a szituáció. Nála fel se merült, hogy nem írja le az aktust, viszont emiatt a vég versbe torkolott. S fontos megemlíteni, hogy azért ő is úgy próbálta megfogalmazni a dolgokat, hogy ne riassza el a lányát az egésztől.

Molnár T. Eszter (kérdező: Ny.K.)

Az ő novellája is különleges, mégpedig abban, hogy két lány közötti kapcsolat, s ebből kifolyólag a szüzesség elvesztését mutatja be. A homoszexualitás valahol még mindig tabuként jelenik meg, s szerinte érdemes feszegetni ezt a problémát. A szex-jelenetet ő is kihagyta a műből. Ez most egy ifjúsági irodalmi alkotás, de nem zárta ki, hogy írjon még hasonló témában, de főképp felnőtteknek ír, s most fog megjelenni egy regénye...

Kalapos Éva Veronika (kérdező: Cs.K.)

Nála történt az, hogy az 5 perces visszaszámlálást késve indították, s így többet beszélhettek... Szó volt arról, hogy nála egyfajta perverzió fiú hangon/szemszögből írni. Általában filmesen ír, ami annyit jelent, hogy a fejében filmként lezajlanak a történések, s azt írja le amit lát. Ő is a before-after sztorit fogalmazta meg, kihagyva magát az aktust. Felmerült az a kérdés, milyen lenne megírni pl. a 100. aktust, mi történik akkor (egyesek szerint olyankor már érez is valamit az ember)...

A fenti vendégeket letudva, végezetül Csapody Kinga kérdezte Nyári Krisztiánt:

Ő a szüzesség kulturális vonatkoztatásáról beszélt. Milyen szabályok határozzák meg a nő szüzességének elvesztését, s hogyha valaki kitér ezek elől miként érdemel büntetést (már a népmesékben is). Beszélt arról, hogy a fiúk régen prostituáltakkal veszítették el a szüzességüket, hogy mennyivel fontosabb szerepe van a nő szüzességének a társadalomban, s hogy régen mennyire nem számított a szerelem...

Mivel a rapid randevúk után a jelenlévők nem óhajtottak kérdéseket feltenni (de hasonló témákban ez már megszokott), a könyv dedikálása következett. S akiben esetleg mégis maradt kérdés, az feltehette.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló