Gundel Takáccsal együtt volt Máté Móni

Interjú Máté Mónikával

[GodaH] publikálva: 2017-09-27 12:41:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A Budavári Schönherz Stúdió egyik magyar szakos tagjával beszélgettünk a stúdiózás világáról és lehetőségeiről.


A stúdióban való munkád egy auditakta módon való tanulás, nem kapsz érte pénzt, mégis csinálod a tanulmányaid és a munkád mellett. Miért kezdtél bele és hogyan találtad meg a BSS-t?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Mindig is érdekelt a média világa, a kommunikáció minorom azonban nem jött össze, mégis szerettem volna kipróbálni magam egy gyakorlatiasabb helyen, ahol tapasztalatot és valódi szakmai tudást szerezhetek. A BSS minden évben indít egy szerkesztői és operatői tanfolyamot, ahol a stáb minden tagja diák, a műsorvezetőtől a vágókon át egészen a fény- és hangtechnikusokig. Mindig jönnek új tagok, így ez nem egy állandó, már valaki más által berendezett, szigorú rendszer, hanem mindenki beleteheti a magáét, a saját ötleteit és témáit, régiek és újak egyaránt.

Mennyire szükséges, hogy legyen valami előzetes tudásod vagy tapasztalatod, hogy belekezdj a tanfolyamba?

Elméleti tudás egyáltalán nem kell hozzá, a gyakorlat sem elvárás, de nyilván jól jön, ha már van valamiféle tapasztalatod a téren. Ha nem tudsz valamit, mindig van, aki segít, azért vagyunk ott, hogy tanuljunk. Ami kell hozzá, az egy fajta hozzáállás és lelkesedés, mert akkor tudunk eredményesek lenni és fejlődni, illetve rászánni azt a meglehetősen sok időt, amit a különböző projektek igényelnek.

Említetted, hogy ez színtiszta gyakorlat. Milyen feladataitok vannak a tanfolyam során?

Minden csütörtökön van egy élő adás, ahová olyan embereket hívunk meg, akik a diákélettel kapcsolatban valami fontosabb pozíciót töltenek be, vagy releváns személyiségek, például HÖK-ösök, kollégiumi szeniorok, diákszövetkezetek vezetői, vagy feltörekvő zenekarok, de Gundel Takács Gábor és Szirmai Gergely is volt már a műsorban. Próbálunk aktuálisak maradni, olyan témákat és embereket választani, amik érdeklik a diákokat, és tudnak valami újat mondani. Ezt az adást pedig mi diákok hozzuk össze, ilyenkor mindenki élesben dolgozik profi felszereléssel, és azt hiszem, ez ad igazán gyakorlati tudást.

Tehát csak a stúdió falain belül dolgoztok?

Nem csak. Emellett járunk fesztiválokra, például most nyáron voltunk Efott-on, ahol a fesztiválozókat is meginterjúvoltuk, illetve három zenekarral is találkoztunk: a Blahalousianaval, a Bagossy Brothers Company-val és az Esti Kornéllal is. Valamint benne vagyok egy most induló VIK After nevű projektben, ahol a BME-n végzett emberekkel beszélgetünk majd, akik sikeresek lettek a diplomaszerzés után, de nem feltétlenül a saját szakmájukban.

A gyakorlati és szakmai tudás ezek szerint mindenképpen elsajátítható kezdők számára is, de mennyire kínál emellett lehetőséget a szakmán belül való elhelyezkedésre?

A projekteken keresztül lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre is, mind a szakmán belül, mind pedig az interjúalanyokkal. Egyrészt vannak közöttünk, akik már elhelyezkedtek, és munkahelyük így a stúdió többi tagjának is ajtót nyit, másrészt azáltal, hogy sok helyen megfordulunk és sok emberrel találkozunk szerzünk egy fajta ismertséget és bizalmat, így több megkeresést is kaptunk már. Úgyhogy úgy gondolom, megfelelő hozzáállással, tapasztalatlanul is el lehet sajátítani a szakmai tudást, ami pedig lehetőséget biztosít a média világában való elhelyezkedésre.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Híres vagy Hírhedt ?

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló