Futkosó náci propaganda

Sportol az árja, a zsidó nem

[taliga] publikálva: 2016-11-09 21:32:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Olimpia, ahol német színekben nem indulhatott zsidó, a szabadságot hirdették és reklámozták, ami nem is létezett, sporttáborokat szerveztek nyári móka helyett átnevelő táborként. Miért kellett a náciknak, hogy a sportban is ők legyenek a legjobbak és mire voltak hajlandók a célok elérése érdekében?


Mikor a ’30-as években beütött a nagy gazdasági világválság, Németországban is elégedetlenség uralkodott és zavargások törtek ki. A kedélyek lenyugtatása érdekében Németország akarta az 1936-os Olimpiát rendezni. Hitler ebben az időszakban lett kancellár (1933. január 30.), s maga is látta, hogy erőt kell fektetni a sportba. A sport azonban nem is állhatott volna távolabb az újdonsült vezetőtől. Adolf Hitler ugyanis nem tudott se úszni, se vezetni (bár az autókat szerette), és lovagolni is csak alig. A náci vezető sportot maximum gyógyszerek szedéséből űzhetett volna, s kormánya emberei sem sportosságukról voltak híresek.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Azonban a nácik nem a békés versengésről voltak híresek. Szerencse, hogy Joseph Goebbels propagandaminiszter viszont eltérően gondolkodott tőlük. Goebbels volt az első, aki felismerte miért és mennyire fontos Németországnak a sport. Egy ekkora esemény megszervezésével Németország megmutathatja nagyságát, erejét, és remekül szolgálja a propagandát. Nem csupán maga az esemény, de a sportolók is. Hiszen a sportolókra felnéz a nép, példaként szolgálnak és próbálják utánozni viselkedésüket. A sportoló pedig úgy viselkedik, ahogy a kormány akarja. Ezek után teljesen érthető, hogy Hitler miért harcolt annyira, hogy Németország szervezhesse az 1936-os Olimpiát. 1933 nyarán pedig meg is kapta a rendezés jogát.

Az Olimpia miatt stadionépítésbe kezdtek, amire 28 millió márkát költöttek. Németországban virágzott az ipar, így a nácik semmin sem spóroltak. Mindennek tökéletesnek kellett lennie, mint a tiszta árja népnek, mindennek a németek felsőbbrendűségét kellett mutatnia. A zsidókat kitiltották a sporteseményekről, csak árják mutathatták meg tudásukat. Megrendezték a Turnverein-t, az egyik legnagyobb sporteseményt, ahol az ügyetlentől kezdve a kiválóig bárki megmutathatta sporttudását és teljesítményét. A bárki persze csak az árja népen belül értendő. A sport fontosságát már gyerekkorban érzékeltetni akarták. Ennek érdekében „sporttáborokat” hoztak létre a gyerekek számára, ahol a szokásos játék illetve móka és kacagás helyett vasszigor várta az érkezőket. Pilóta és sportoló nem csak férfi lehetett, a pilótahölgyek a női szabadság jelképei voltak. A síugrás számban a német sportolókat alul nézetből vette a kamera, ezzel is mutatva a nácik felsőbbrendűségét.

1936-ban Hitler megnyitotta a téli olimpiát, amit egy harangkondulás is jelzett. A harangon egy sas volt mely karmai között tartotta az olimpiát jelölő öt karikát. A nyitó felvonuláson voltak népek, akik nem voltak hajlandóak a Hitler féle karlendítéssel tisztelegni és csak az oldalra történő úgynevezett olimpiai karlendítéssel tisztelegtek. Volt azonban olyan nép is, akik csak kihúzták magukat, semmiféle karlendítést nem csináltak, mint például az amerikaiak. Persze ez sem tetszett túlságosan a Führernek.

A német vezetőség Goebbelsnek köszönhetően rengeteg pénzt fektetett a sportba. A sportolók úgy viselkedtek ahogy a kormány akarta, ezáltal az emberek, akik a sportolókat követték is úgy ugráltak ahogy a kormány fütyült. Ha a sportban nem is mindig arattak sikert, a szervezés és a propaganda meghozta gyümölcsé: a berlini olimpiát az addigi legszebb játékoknak nyilvánították.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló