Farmert kukázni szexi

Interjú Réti Éva divattervezővel

[Fodoro] publikálva: 2014-10-25 09:03:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A Miss Éden Környezetvédelmi Szépségverseny divatbemutatóján

A Réthy Fashion-nek, mint az újrahosznosítással foglalkozó divatcégnek fontos feladata a zöld gondolkodásmód tanítása. Az Akváriumban megrendezett 2014-es Miss Éden Szépségverseny keretében beszélgettünk Réti Évával, a divatcég névadójával és tervezőjével.


Fodor Orsi: Megunt, kidobásra ítélt farmerekből készítetek elegáns, hordható ruhákat. A Miss Éden Szépségversenyen végre mi is láthattunk ezek közül pár csodás darabot. Ezelőtt hogyan népszerűsítettétek új kollekcióitokat, és milyen tevékenységet végeztek a bemutatáson kívül?"Újraálmodott egyedi termékeink mindennapiak és innovatívak"Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Réti Éva: Ezekkel az anyagokkal iskolákba megyünk, melyekben a papírgyűjtéshez hasonlóan farmerokat vihetnek be a gyerekek. Ezeket a levetett holmikat mi felhasználjuk későbbi ruhaköltemények létrehozására. Ennek fejében támogatjuk az adott sulikat attól függően, hogy mennyi farmert sikerült begyűjteni. Ha van rá igény, tartunk az iskolákban előadásokat az újrahasznosításról, és ez sokszor kiegészül kézműves foglalkozásokkal is.

F.O.: Miben tér el a megszokottól egy divatcég iskolákban történő népszerűsítése?

R.É.: Egy ilyen farmergyűjtés is ruháink divatbemutatójával zárul. Attól izgalmas a dolog, hogy a ruhákat a sulis diákok veszik fel, és ez egy óriási buli a számukra. Ilyenkor teljesen szétesik az iskola, mindenki be van zsongva, nagy a készülődés. Legutóbbi állomásunkon, az újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában például 327 farmer gyűlt össze és 29 tanuló öltözött be, vonult végig a tervezett kollekciókban. Megfigyelhették magukon az anyagokat, látták, hogy mi jöhet létre egy levetett farmerből, ha a kuka helyett jó kezekbe kerül.

F.O.: Milyen sulikba mentek, melyik korosztálynak szenteltek nagyobb figyelmet?

R.É.: Eddig  hétszer látogattunk el valamilyen oktatásügyi intézménybe, főleg általános iskolákban jártunk eddig, de kétszer megfordultunk gimnáziumban, egy alkalommal pedig múlticéghez is ellátogattunk. Izgalmas elemi iskolás diákokkal dolgozni a második osztályostól akár hetedikesekig. Teljesen máshogy állnak hozzá a munkához, fellépéshez. Élvezik, szeretik és tanulnak is belőle. De az idősebb korosztályban is hasonlóan látjuk a kezdeményezés pozitív hatásait.

F.O.: Miért pont a farmert válaszottátok mint alapot? Lehetne más anyag is...

R.É.: Sajnos rengeteg farmer kerül a szemétbe, mert elkopnak, kinyúlik az anyag, kiszakad több helyen. Farmert szinte mindenki hord, gyakran kell gyártani, és a szemétre került darabokat elégetik. Ennek káros hatása nyilvánvaló, nem beszélve arról, hogy egy farmer előállítása 7500 ml vizet szennyez...

F.O.: Hogy lesz a levetett farmerből elegáns ruhaköltemény? Mennyire látszódik rajta, hogy előtte majdnem a kukában landolt az alapanyag?

R.É.: Az újrahasznált farmert be kell gyűjteni, tisztítani, korrigálni kell, ez nem egy gyors folyamat. Egyedi, mert nem látszódhat rajta, hogy már használt anyagból van. Nem látszódik a kikopás, szakadás, semmi. Olyannak kell lennie elkészült állapotban, mint egy teljesen új, eredeti darabnak. És valójában az is lesz, ha kellő gonddal készül el.

F.O.: Gyakran kérnek fel titeket ilyesfajta ruhák készítésére? A környezettudatosság a hozzáadott anyagokra is értendő?

R.É.: Hogyne, vannak mennyasszonyi és alkalmi ruha megrendeléseink, mert a módszer különleges, és eltér a sablontól, ezáltal sokakat érdekelnek egyedi megvalósításaink. A környezettudatosság pedig a készítés minden részében megnyilvánul, ugyanis tényleg nem használunk hozzá festékanyagokat. Fekete, fehér és színes farmerokkal dolgozunk csak, színező anyagok hozzáadása nélkül. Ami csipkéket pedig a ruhákon láttatok, azok is mind újrahasznált, még a nagyanyáink horgolta, évtizedek óta besárgult csipkékből készültek.

F.O.: Mind ez hogyan kapcsolódott a hasonló indittatású Miss Éden Környezetvédelmi Szépségversenyhez?

R.É.: Azt hiszem, alapelvében fonódott össze a két divatanyag. Az üzenet mindkét esetben az, hogy eldobandó anyagok és ruhák felhasználhatóak csodálatos öltözékekhez, alkalmi, hétköznapi célokra egyaránt. Mi azért egy lépéssel tovább megyünk ebben a kérdésben, hiszen az általunk készült ruhák mosógéppel tisztíthatóak és évekig hordhatóak lesznek.

F.O.: Vannak-e külföldi terveitek, kapcsolataitok más országokkal?

R.É.: Helsinkiben egy magyar hölgy már üzemeltet egy olyan boltot, ahova rendszeresen szállítunk ki általunk gyártott ruhákat, így a finn nők egy része már ismeri a kezdeményezést. Tavasszal pedig meghívtak minket Németországba egy divatbemutatóra, ahol a hazai iskolai mintához hasonlóan gyerekek öltöztek föl és mutatták be a kollekciót. Hatalmas sikere volt! Úgyhogy, természetesen, ahogy építjük a vállalkozásunkat, szeretnénk külföld felé nyitni.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló