Embert beszédéről

Bibliai idézetek a magyar köznyelvben

[doboczia] publikálva: 2017-04-04 20:59:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Forrás: www.kulturvilag.blogstar.hu

Bibliai eredetű szólásaink, közmondásaink, közneveink.


Nem győzünk csodálkozni nyelvünk sokszínűségén. Nap, mint nap különlegesebbnél különlegesebb frazémákat (állandósult szókapcsolatokat) használunk mondandónk nyomatékosítására, alátámasztására. De azt, hogy ezen kincset érő frazémák honnan erednek már csak igen kevesen tudják.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Bármily meglepően is hangzik, de kifejezéskészletünk jelentős része bibliai eredetű. Ebbe a csoportba beletartoznak szólásaink, közmondásaink, közneveink. Vajon hogyan épültek bele a mindennapi szóhasználatunkba ezek az idézetek? Minden a keresztény vallás kialakulásában, illetve meghonosodásban keresendő.

A keresztény vallás az egyik legnagyobb mai világvallás. Alapítója Jézus Krisztus, gyökerei a zsidó vallásban keresendők. A kereszténység a középkor alatt hódított nagy teret. Abban az időben a liturgiák latinul hangzottak el, a Bibliát is csak latinul, görögül és héberül lehetett olvasni, de ezeken a nyelveken csak a tanult emberek értettek, a hétköznapi embereknek meg kellett elégedniük a papok által tartott népnyelvű igemagyarázatokkal. A reformáció hozott gyökeres változást, hiszen ekkor a prédikációk már köznyelven hangzottak el, a Bibliát pedig lefordították minden európai nép anyanyelvére. A bibliai eredetű szólások és közmondások ebben az időben terjedtek el a leginkább.

Szólásokat, közmondásokat, ha nem is minden nap, de hetente párszor biztosan alkalmazunk beszédünkben. Többnyire fel sem tűnik. Itt következik pár bibliai bölcsesség, ami bekerült a mindennapi szóhasználatba:

Sok csepp követ váj [„A köveket is lekoptatja a víz, a föld porát is elsodorja az ár.” (Jób 14,19)]; aki nem dolgozik, ne is egyék [„Mert akkor is, amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.” (2Thessz 3, 10)]; ember tervez, Isten végez [„Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását.” (Péld 16,9)]; többet ésszel, mint erővel; mindennek megvan a maga ideje [„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.” (Préd 3, 1)]; aki keres, az talál [„Én is azt mondom nektek: kérjetek, és adatik, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek.” (Lk 11, 9)]; nincsen új a nap alatt [„Ami volt, ugyanaz lesz majd, és ami történt, ugyanaz fog történni, mert nincs semmi új a nap alatt.” (Préd 1, 9)]; szemet szemért, fogat fogért [„Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért.” (2Móz 21, 24)]; és még sorolhatnám.

És még néhány érdekes köznévvé vált bibliai név:

Tamáskodik (hitetlenkedik); júdás (áruló); behemót (nagydarab ember); kaján (gonosz, rosszindulatú).

Mindezen Bibliából merített idézetek színesebbé és tanulságosabbá teszik mindennapi kommunikációnkat.

Forrásaim: A Biblia; O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások; www.tortenelemcikkek.hu

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló