Élvezés és szervezés

A sport szerelmesei és szervezői

[taliga] publikálva: 2016-10-12 23:18:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Becsei Attila, volt töri szakos ELTE hallgatóval és Palkó Márton sportszervező szakos, ELTE PPK-s diákkal beszélgettem sporttevékenységeikről, eredményeikről és motivációikról.


T.R.: Mikor kezdtetek el intenzíven sportolni?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


P.M.: 11-12 éves koromban. Nem azért ilyen későn, mert lusta gyerek lettem volna, egyszerűen csak senki nem sportolt a családban egy rokonunk ninjutsuzott és az ő hatására kezdtem el érdeklődni ez iránt, majd ezt sportolni, aztán jött a foci.

B.A.: Olyan későn kezdtél csak el? (nevet Marcin) Én 4 éves korom óta aktívan sportolok, úgymond elég hiperaktív gyerek voltam és valahogy le kellett vezetni az energiát, plusz szüleim is sportoltak. Gyerekként láttam a tévében ahogy egy kisfiú Repka Attila olimpikonnal birkózik. Mikor a kisfiú nyert, persze hagyta magát a birkózó, kapott egy serleget. Nagyon tetszett a serleg, így eldöntöttem, hogy én is akarok egyet. Elkezdtem birkózni, aztán bátyám hatására kosarazni. A birkózáson elég nagy szülői nyomás is volt, jól kellett csinálni, nem lehetett az edzéseket csak úgy elbliccelni. Ez elég nagy kötelességtudatra nevelt.

 

T.R.: Marci, te ninjutsuzol, Atti pedig birkózik. Emellett csapatjátékként említették a focit és a kosárlabdát. Mi egyebet sportoltok/sportoltatok még?

B.A: Focizok én is, Marcival csapattársak is vagyunk, de kéziztem is. Hurlingben, az egy ír sport, amit nagyon kevesen ismernek, Európa válogatott is voltam, erre elég büszke vagyok. De emellett még brazil jiu-jitsuzom, illetve kosarazni is szoktam még, de az inkább már csak hobbi szinten.

P.M: Én korábban ninjutsuztam ugye, de az a foci miatt abba maradt. Kipróbáltam magam atlétikában, tájfutottam, íjászkodtam és falat is másztam. A futás még mindig része az életemnek, de már inkább csak egészségmegőrzés céljából. Jelenleg futsalozok, ami a nagypályás focitól eltérő, 4+1 fővel játsszák egy kisebb pályán, teremben, jelentősen pörgősebb az előbbitől, ezért jobban is szeretem. Kis pályás focit játszok még műfüves pályán, de azt is csak hobbi szinten.

 

T.R.: Milyen eredményeitek vannak ezekben a sportágakban?

P.M: Én az első érmemet síelésért kaptam Ausztriában, egy iskolai program keretein belül. Leginkább amatőr bajnokságokat, illetve területi bajnokságokon vagyunk eredményesek csapattal. Ezek sem mindig ilyen előre leszervezett versenyek, például előfordult, hogy épp strandon voltunk, amikor ott strandröplabda bajnokság zajlott. Neveztünk és nyertünk. Ugyanígy még gimiben strandkéziben nyertünk bajnokságokat.

B.A: Nekem a birkózás terén vannak eredményeim, megyei és területi versenyeken értem el helyezéseket, de voltam országos 6. helyezett is.

 

T.R.: Marci, te a futsalnak nem csak a játék részében veszel részt, a szervezésben is tevékenykedsz. Milyen feladatokat látsz el?

P.M: Én bonyolítom le a nevezéseket, felelek a mezekért, igazolásokért, emberek koordinálásáért és a sportorvost is nekem kell leszerveznem. De élvezem, szervezési területen korábban is kipróbáltam már magam, itt a koliban a kis pályás foci szervezését profibb szinten anno együtt kezdtük el Attival.

 

T.R.: Az edzéseket is te szervezed meg?

P.M: Nincsenek rendszeres edzéseink. A csapatból mindenki heti 3-4 alkalommal focizik, nekünk az az edzés.

 

T.R.: Mindenhol vannak bonyodalmak, ahol szervezni kell. Milyen nehézségek adódnak a te szervezési feladataid során?

P.M: Most csinálom ezt először, úgyhogy még nekem is bele kell rázódom. A csapat koordinálása is szokott nehézségeket okozni, de talán a legnagyobb macera a sportorvossal van. Általában nagyon sokat késik, nem túl profi, nem a szakszerűség a lényeg nála, hanem csak hogy meglegyen az aláírás.

 

T.R.: Neked a szakod is sportszervezés Marci, de te földrajzon kezdtél. Miért váltottál?

P.M: 18 évesen nem tudtam mit szeretnék, csak Pestre akartam jönni. Föcire jelentkeztem, felvettek, aztán rájöttem, hogy nem szeretem. Sportolni viszont imádtam, szeretek intézkedni és fontos számomra a jó kommunikáció is. Ezek a sportszervezésben megvannak, a föciben pedig nem. Úgyhogy váltottam. A földrajz inkább egy útkeresés volt számomra.

B.A: Nekem ez a szervezős rész sose volt szimpatikus, HÖK-ös sem vagyok, Marci meg igen. Én inkább a spontán dolgok híve vagyok, viszont szerveztem sakk-szakkört!

 

T.R.: Mindketten kiemelkedően sportoltok, de mellette írtatok is. Hogy jön a képbe az ELTE Online?

B.A: Egy ismerősöm ott dolgozott, rajta keresztül kerültem oda, aztán a sport rovat vezetője lettem.

P.M: Én meg Attin keresztül kerültem a sport rovathoz, ahol interjúkat készítettem, híreket és tudósításokat írtam.

 

T.R.: És sikerült valamit profitálni ebből a munkából?

B.A: Én foglalkoztam reklámszövegírással például online felületekre. De mivel történész vagyok, jelenleg a Terror Házában dolgozom.

 

T.R.: Ha már szóba került az ELTE, a BEAC-on is sportoltatok?

B.A: Fociztam, illetve a jitsut is ott kezdtem el.

P.M: Én is fociztam meg boxoltam, de a sportszervezés miatt nekem kötelezően is kellett felvennem. Röplabda, kézi, kosár, gyorstollas, tamburello, úszás és még atletizáltam is.

 

T.R.: Ha már ilyen jártasak vagytok a BEAC-ot illetően, a felszereltsége szerintetek megfelelő?

P.M: Nagyon nem. Ha egy tízes skálán kellene osztályoznom, csak egy hármast kapna.

B.A: Olyan keveset? Azért én egy hatost adnék neki. Bár tényleg nem olyan jól felszerelt.

M: Ha csak fele olyan jó felszereltségű lenne, mint mondjuk a BME sporttelep, már az haladás lenne.

 

T.R.: Valamilyen plusz sportágat javasolnátok esetleg a BEAC-ra?

P.M: Szerintem a felhozatallal nincs gond. Több mint 40 félét ki lehet próbálni, így mindenki tud kedvére válogatni.

B.A: Birkózás nincs. Az mondjuk lehetne.

 

T.R.: Szerintetek az egyetemisták körében mi a legnépszerűbb sport jelenleg? A focit nem ér mondani.

P.M: Az aerobik elég népszerű mostanában, funkcionális edzések, ezek elég kedveltek. Az aerobik főleg a lányok körében.

B.A: A kettlebell egyre népszerűbb, de a cheerleading is jelentősen elterjedt.

 

T.R.: A cheerleading tényleg igazi sportként elismerhető? Nekem mindig az amerikai gimis filmek jutnak róla eszembe, lehet ezért vagyok kicsit szkeptikus.

B.A: Nagyon nagy munkát fektetnek bele, szóval igen, igazi sport és nehéz is. Elsőre könnyűnek tűnhet, pedig nem az. Két lány a VB-n is kint volt Amerikában, azt hiszem talán a nyáron, szóval nagyon sok munkát és energiát, erőlétet igényel.

 

T.R.: Mit üzennél Marci azoknak, akik most kezdték a sportszervező szakot?

P.M: Tanuljanak. Ha nem tetszik, váltsanak. Felesleges időt pocsékolni egy olyan szakon, amit nem szeret az ember.

 

T.R.: Mi volt a legemlékezetesebb meccsetek eddig?

B.A: Természetesen nekem a birkózáshoz kapcsolódik. Az ellenfél magasabb is volt tőlem, nem volt korrekt, nagyon aljas játék volt amit csinált. A meccs végére átvette a vezetést, aztán dühből az utolsó másodpercekben bevetettem egy nagyon nehéz mozdulatsort és nyertem. 13 és 17 éves korom között nem birkóztam, amikor pedig újra elkezdtem, a visszatérés után szinte csak vereségeim voltak, 18 évesen ez volt a visszatérésem utáni nagy győzelmem. Illetve strandröpin mikor Marcival játszottunk egy török csapat ellen és 5-0-ról fordítottunk, végül pedig mi győztünk.

P.M: Nekem a legemlékezetesebb egy nem is olyan régi futsal meccs. Az ÁJK ellen játszottuk és ők voltak az esélyesebbek is a felszereléseik is jobbak voltak, már ez is mutatta, hogy tőlünk valamivel magasabb szinten állnak. A kapusunkat kiállították, én álltam be a helyére, nagyon nehéz és szoros mérkőzés volt. De végül mi nyertünk 9-8-ra.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló