Egy őrült utazás

Létezik az Amerikai Álom?

[cskaroly] publikálva: 2017-04-05 12:11:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Hunter S. Thompson amerikai író, újságíró. Többnyire sportújságíróként tevékenykedett, azonban számos, más témában is írt. Félelem és reszketés Las Vegasban című műve az amerikai irodalom jelentős darabja, a gonzó újságírás csúcsa.


A Félelem és reszketés Las Vegasban: Őrült utazás az Amerikai Álom Fellegvárában című regény 1971-ben jelent meg. A Sports Illustrated című magazin Thompsont kérte fel arra, hogy tudósítson a Mint 400 versenyről.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Thompson egy jóval terjedelmesebb cikket adott le, amit a magazin hevesen visszautasított. A tudósítást végül a Rolling Stone vette meg, később ez az írás lett regényének első része.

A cikket, továbbá az író későbbi regényeit az erős szubjektivitás, a tények és a fikció vegyítése jellemzi. Ez az úgynevezett gonzó újságírás. Annak ellenére, hogy a gonzó bővelkedik fikciós elemekben, mindig pontos és precíz. Egy korábbi interjúban Thompson kifejtette, hogy az objektív újságírás ártalmas lehet, továbbá a szubjektivitás nem egyenlő a hazugsággal.

A Félelem és reszketés Las Vegasban című műben két férfi, Raoul és dr. Gonzo keresi kétségbeesetten az Amerikai Álmot, szinte minden kábítószert kipróbálnak, van hogy egyszerre többet is.

Vegasba tulajdonképpen nem csak keresni jöttek. Raoult megbízták, hogy készítsen egy tudósítás a Mint 400 versenyről, természetesen ügyvédjét is hoznia kellett ehhez a feladathoz. A tudosítás azonban egyáltalán nem lényeges, a laptól kapott pénz annál inkább. Az őrült utazást tulajdonképpen az újság szponzorálja.

Vegasban megtapasztalják, milyen mélységekbe süllyedt ez a szenvedélybetegek által imádott, beteg város. Senkinek sem tűnik fel, hogy mindketten szanaszét vannak, hisz az őket körülvevő világ is meglehetősen abszurd.

Többször kerülnek kínos és veszélyes helyzetekbe. Az ügyvéd a fürdőkádban bömbölteti a White Rabbit c. Jefferson számot és könyörög barátjának, hogy dobja be mellé a magnót, mert áramütés által szeretne meghalni. Később elrabolnak egy lányt, összetörnek két autót, sőt egy drogkonferencián is részt vesznek. A helyzet egyre apokaliptikusabbá válik.

Az Amerikai Álom kétségbeesett hajszolása azonban nem hozza meg a várt eredményt. A hippi-álmok szertefoszlottak, a rémálomszerű leírások és a giccs térhódítása erre enged következtetni. A könyv végén Thompson politikai nézeteit is kifejti, továbbá az utolsó sorokhoz érve megbizonyosodhatunk arról, hogy a Félelem és reszketés Las Vegasban komoly, precíz munka eredménye. A regényt 1998-ban vitték filmre, Johnny Depp és Benico Del Toro főszereplésével. Mondanom sem kell, a film, akárcsak a könyv szinte azonnal klasszikussá vált.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló