Egészítsük ki az államot

Interjú Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével

[cskaroly] publikálva: 2017-05-15 10:10:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Fekete-Győr András

A Momentum márciusban alakult, mégis képes nagy tömegeket megmozgatni. Még egyesületként elkaszálták a 2024-es budapesti olimpiai játékok megrendezését. Indulnak a választásokon, októberben érkezik az új program. Fekete-Győr Andrással beszélgetünk.


Még egyesületként 266 151 szavazatot szedtetek össze a NOlimpia-kampánynak köszönhetően. Az aláírásgyűjtő akcióhoz később több párt is csatlakozott. Mennyire érzitek sajátotoknak ezt a sikert?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


A siker az országé és a cselekvő embereké. Ha az emberek, az aktivisták és az aláíró polgárok nem csatlakoznak hozzánk és nem támogatnak minket, nem sikerülhetett volna. Emellett természetesen mi is óriási közösségi sikerként éljük meg, és büszkék vagyunk arra, hogy olyan profi és stabil szervezeti hátteret építettünk fel a nyilvánosság keresése nélkül a gyűjtést megelőző egy évben, amely képessé tett minket egy ilyen nagyszabású akció végrehajtására.

„A tehetetlenséget felváltotta a cselekvés ereje” hangzott el az egyik beszédedben. Hogyan tudnak cselekedni a hétköznapi emberek pl. ha nem szeretnének egy plakátháborúban részt venni?

Országszerte jönnek létre alapszervezeteink. Napról-napra egyre többen csatlakoznak hozzánk, mert tenni, cselekedni akarnak, és elegük van az elmúlt évtizedek hallgatásából, tehetetlenségéből. Az alapszervezeteink azonban nem csupán politizálnak és helyi kérdésekre adnak válaszokat, hanem szolgáltató közösséget is teremtenek. Manapság egyre atomizáltabbak a társadalmak, kevés az érdemi interakció az emberek között, pedig leginkább egymáson keresztül, egymással tudunk fejlődni, gyarapodni.  Azoknak tehát, akik nem kívánnak aktívan politizálni, lehetőségük van csatlakozni a cselekvés köreihez, melyben segíthetnek például parkot füvesíteni, zöldséget termeszteni, filmklubokat szervezni,  taníthatják egymást angolul, vagy épp programozni – ezzel mintegy pótolva és kiegészítve az államot ott, ahova nem ér, vagy nem akar elérni a keze.

Milyen előnyökkel jár, ha az NVB mégis elfogadja a május 2-án benyújtott két ciklusos limitről szóló kérdéseket?

A közéletnek alkalomadtán felfrissülésre, megújulásra van szüksége. Az intézményi garanciák jelenlegi hiánya (igazságtalan választási törvény, propagandagépezet, legfőbb ügyész pártkáderi szerepe, oligarcha rendszer stb.) a hatalom bebetonozását szolgálja.  A miniszterelnöki megbízatás két ciklusra történő korlátozásával véget vethetnénk az évtizedes hatalomba ragadt miniszterelnök-fejedelmek korának, és levethetnénk magunkról az erős vezető mítoszának Magyarországot hosszú ideje leláncoló kötelékeit. Magyarországnak együttműködő és egymással szót értő pártokra van szüksége, nem pedig a nemzet testén élősködő, megújulni képtelen politikusokra.

Kifejezetten Orbán Viktor, illetve Gyurcsány Ferenc ellen irányulnak ezek a népszavazási kérdések?

Magyarországon mindig is a miniszterelnök túlhatalmával volt a baj, kergettük az erős kezű vezető és a stabil kormány délibábját, meg is lett az eredménye. 27 év alatt volt már elhiteltelenedése ellenére ciklus közben szinte leválthatatlan kormányunk (Gyurcsány Ferenc), és magát örökös miniszterelnöknek pozicionáló kormányfőnk (Orbán Viktor) is.

Az IKSZ nyílt levelet írt neked, melyben sérelmezték, hogy diktatúrának nevezed a mostani állapotot. Úgy gondolják, veled ellentétben Orbán Viktornak 1989-ben volt vesztenivalója, kellett félnie. Hogyan vélekedsz erről?

Egyre többeknek jut eszébe a mai elnyomó és visszamaradott Orbán-rendszerről a kommunizmus, így igenis jogos a párhuzam, jogosan beszélünk a félelem rendszeréről. A mérhetetlen támogatottságú KDNP ifjúsági szervezetében sem fenékig tejföl az élet, Lukácsi Katalin már felelősséget vállalva otthagyta a szervezetet, ez pedig nagyon tiszteletreméltó tett volt a részéről. A vak is látja, hogy egyre kevésbé merik vállalni a politikai véleményüket az emberek, mert konkrét retorziók érhetik. Ennek az elkeserítő jelenségnek az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtésünk és az országjárásunk is tükröt állított.

A Hősök terén tartott beszédben, azt mondtad, hogy Orbán Viktor nem érti a 21. századot. Szerinted 1989-ben, illetve 1998-ban jó politikusnak számított?

Jó politikusnak mi azt tekintjük, aki képes az ország javára lenni, hű maradni értékrendjéhez és víziójához, nem pedig azt, aki képes hatalomra kerülni. Orbán Viktor mindig az utóbbiban jeleskedett, így bár jó szónok, pocsék politikus, és a lehető legmesszebb van az államférfiúi szereptől. Orbán Viktor a múltban él és a múltban politizál: a múlt embere. A jövő a Momentummal elkezdődött.

Lehet már tudni valamit az új programról, mik a legfontosabb célkitűzések?

Október 15-én mutatjuk be a választási programunkat. A programunk a hazahozott és versenyképes tudás, valamint a helyi megoldások programja lesz. Közösségszervezésünk iránya és módja biztosítja mindkét formátum messzemenő integrálását.© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló