Biológusok figyelem!

Új típusú, gyakorlatorientált képzés indul az ELTE-n

[gadrienn] publikálva: 2017-03-15 08:15:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A felsőoktatási rendszer folyamatosan változik.  Egyre- másra érkeznek a hírek megszűnő képzésekről, átalakításokról. Ez bekövetkezhet összevonások miatt, de a tanmenetek átalakítása miatt is. A biológiai képzést érintő változásokról, az intézet egyik oktatóját Kovács Tibort kérdeztem.


Kovács Tibor tanársegéd hirtelen megkeresésemre kedvesen reagált, a szűkös határidő ellenére sikerült időt szakítania rám néhány kérdés erejéig.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Úgy hallottam, nagyobb átalakításokra lehet számítania biológiai kérdésben. Helyesek az értesüléseim?

Igen. Az átalakítások érintik az újonnan, 2017 szeptemberében induló évfolyamot.

Miben áll pontosan ez a változás?

A legfontosabb talán az, hogy sokkal gyakorlatorientáltabb lesz a képzés. A hallgatónak az abszolutórium megszerzéséhez a jelenleginél 30%-kal kevesebb tanegységet kell teljesítenie. Új bevezető kurzusokat hirdetünk. Mindenkinek kötelező lesz bioinfomatikai ismereteket is elsajátítani. Ez a terület egyre nagyobb fontossággal bír, hiszen az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt az adathalmaz, amiből dolgoznunk kell. A tervek szerint az első két évben általános biológiai ismereteket szerezhetnek meg a hallgatók. A harmadik évben lehet majd elmozdulni a szakirányok, a specializációk felé.

Mindegyik képzést érinti?

Csak a biológusképzést.

Így, hogy kevesebb az előadás és több a gyakorlat, át lehet adni ugyanazt az információ mennyiséget a hallgatóknak? Nem lesznek képzetlenebbek, mit a mostani rendszerben tanuló társaik?

Remélhetőleg nem lesznek képzetlenebbek. A megszerezhető lexikális tudás mennyiségét valóban csökkentettük. Viszont több gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, mire teljesítik a képzést. Én inkább azért aggódom, hogy a korábban erős előfeltételes tárgyak közül, most sok egymással párhuzamosan fog futni. Így nem tudunk a korábban megszerzett tudásra alapozni. Érdekes kihívás lesz így átalakítani az órák menetét.

Önnek mi a véleménye az átalakításokról?

Az újfajta mesterképzés tetszik: sokkal több idő van a szakosodásra. Korábban nagyon sok volt az olyan tantárgy, ami az alapképzés során megszerzett tudást ismételte át. Ennek az volt a célja, hogy a különböző egyetemekről érkező hallgatók tudását egy szintbe hozza. Viszont a hallgatóink 90%-a az ELTE alapképzéséről jelentkezett és nagyon sokat panaszkodtak a redundanciára. A legtöbb ilyen órát kivettük a tanegységlistából, helyettük speciális, differenciált tudást adó kurzusok kerülnek meghirdetésre. Az alapképzést is az ELTE-n teljesítőknek így alaposabb, mélyebb ismereteket tudunk átadni, viszont, ha valaki máshonnan jön, sokkal nehezebb lesz.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló